GroenLinks: Bonus voor zuinige buschauffeur

FOTO ARCHIEF DVHN

Buschauffeurs van Qbuzz die een energiezuinige rijstijl hanteren, zouden een bonus moeten krijgen.

De raadsfractie van GroenLinks wil dat het OV-bureau Groningen/Drenthe busbedrijf Qbuzz vraagt een proef van Connexxion elders in het land na te bootsen.

Chauffers van Connexxion krijgen een bonus uitgekeerd van 1 miljoen, voor de zuinigste chauffeur kan dat oplopen tot 500 euro. Het bedrijf startte vorig jaar een proef waaraan de chauffeurs vrijwillig mee konden doen. De bussen werden uitgerust met een kastje waarmee gegevens van de chauffeur werden verzameld.

Andere rijstijl

Door geleidelijker op te trekken, minder pompend te remmen en de bus bij het naderen van een halte uit te laten rollen, kan brandstof worden bespaard. En veel ook: Connexxion bespaarde vorig jaar ruim 4 miljoen liter brandstof. Dat levert de de chauffers van het bedrijf een bonus op, ze ontvangen een deel van de winst.

In de raadscommissie verkeer deed GroenLinks-fractievoorzitter Benni Leemhuis woensdagavond een oproep de proef in Groningen en Drenthe ook uit te voeren. B en W moeten het naar zijn mening voorleggen aan het OV-bureau dat het contract met Qbuzz heeft.

Besparing

Volgens Leemhuis levert de zuinige rijstijl een fikse besparing op in de uitstoot van koolstofdioxide, want er was 8,8 procent minder brandstofverbruik. ,,Daarnaast is het leuk voor de chauffeurs dat ze extra inkomsten bij elkaar kunnen rijden. Bijkomend voordeel is dat een busrit voor de passagier een stuk comfortabeler wordt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu