GroenLinks Eemsdelta roept op om demonstraties op de stoep van de abortuskliniek in Groningen te verbieden

Op meer plekken staan anti-abortusdemonstranten bij klinieken, zoals hier in Utrecht. Foto: ANP

GroenLinks Eemsdelta steunt de oproep van schrijver Minke Haveman om demonstraties voor de deur van de abortuskliniek in Groningen te verbieden. ‘Ook de inwoners van Eemsdelta zijn aangewezen op deze kliniek. Zij ervaren daarmee ook last van de demonstranten.’

De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld en wil weten of het college van Eemsdelta bereid is om de Groningse burgemeester aan te spreken.

Verplaats de betogers

De Groningse Minke Haveman stelde het onderwerp aan de kaak met een open brief aan de Groningse burgemeester Koen Schuiling en een mailactie. Ze wil dat hij iets doet aan de anti-abortusdemonstranten die regelmatig pal voor de deur staan van abortuskliniek Stimezo aan de Radesingel in Groningen. Iedereen mag tegen abortus zijn en er zelfs tegen demonstreren, vindt Haveman. Maar: bezoekers van een abortuskliniek voor de ingang belagen is iets anders dan demonstreren. Zo schreef zij in de open brief.

De burgemeester snapt de oproep van Haveman, maar stelt dat hij de betogers niet zomaar mag wegsturen.

Meer fracties roeren zich

GroenLinks Eemsdelta is niet de enige fractie van buiten de gemeente die zich in de kwestie mengt. D66 Leeuwarden en Leefbaar Tynaarlo hebben ook al opgeroepen om de demonstraties elders te laten plaatsvinden en een bufferzone in te stellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu