GroenLinks Veendam uit elkaar na interne strijd over kernenergie

Er is een scheuring opgetreden in GroenLinks in Veendam. Fractievoorzitter Trevor Mooijman van GroenLinks staat er alleen voor. Dat maakte hij maandag in de gemeenteraadsvergadering bekend.

Fractievoorzitter Trevor Mooijman GroenLinks Veendam.

Fractievoorzitter Trevor Mooijman GroenLinks Veendam. Foto: Gemeente Veendam/Bert Buiring Fotografie

GroenLinks zit met een zetel in de raad. De driekoppige steunfractie, bestaande uit Theo Mooijman, Lisette Zwart-Boonstra en Rianne ten Veen, heeft zich teruggetrokken. Die kan zich niet vinden in het standpunt van Mooijman over het gebruik van kernenergie. De klimaatverandering heeft zijn mening over kernenergie doen kantelen.

Kernenergie

Hij wil kernenergie niet uitsluiten om klimaatdoelstellingen te halen. Mooijman ziet niets in eindeloze velden vol zonnepanelen en gigantische windmolens die, zoals hij zegt, het Groninger cultuurlandschap verpesten.

,,Begrijp me goed, kernenergie is niet iets waar ik blij van word. Maar laten we de ogen niet sluiten en de discussie over kernenergie bij voorbaat afkappen. Daar zijn de klimaatproblemen te groot voor. De uitstoot van broeikasgassen is een gigantisch probleem’’, zo liet hij eind september in de raad weten toen het ging over de zogeheten Regionale Energie Strategie.

,,Ik vind het heel spijtig’’, zegt Mooijman maandagavond hoe het binnen zijn partij gelopen is. ,,Buitengewoon jammer. Ik ben toch mijn klankbord kwijt.’’ Hoe het politiek verder gaat is afwachten. De steunfractieleden zijn ook uit de raadscommissies getreden. Opvolgers zijn nog niet gevonden.

Saillant detail: Theo Mooijman is behalve voorzitter van GroenLinks Veenkoloniën ook de vader van Trevor Mooijman.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu