GroenLinks wil onderzoek naar bouwdepot-idee van Gasberaad

Het gaswinningsgebied in Groningen. Foto: Jan Zeeman

Het idee van het Groninger Gasberaad om woningbezitters in het gaswinningsgebied een bouwdepot te geven, kan rekenen op steun van GroenLinks. Tweede Kamerlid Tom van der Lee roept VVD-minister Eric Wiebes op onafhankelijk onderzoek naar het plan te laten doen.

Geef eigenaren van gebouwen in het aardbevingsgebied een bouwdepot waarmee ze mogen doen wat ze willen. Hun pand versterken, een onderhoudsbeurt, verduurzaming of verhuizen, wat dan ook. Dat idee lanceert secretaris Susan Top van het Groninger Gasberaad zaterdag in Dagblad van het Noorden.

„Worden de Groningers zo niet ‘afgekocht’?”, schrijft Top. „Ja, dat is zo. Maar liever eerlijk en fatsoenlijk afgekocht dan langzaam verder wegzakken in het moeras van aannames, uitstel, slappe beloftes, kilometers waardeloos onderzoek en verder afbrokkelende woningen. Ideale oplossingen zijn er allang niet meer. Betere ideeën zijn welkom.”

Schriftelijke vragen aan Wiebes

Dit betoog leidde tot schriftelijke vragen van GroenLinks-Kamerlid Van der Lee aan de minister van Economische Zaken. Van der Lee vraagt Wiebes of hij bereid is een onafhankelijk onderzoek naar het voorstel van Susan Top te laten doen.

De GroenLinkser hoopt dat de Tweede Kamer dankzij zo’n onderzoek meer leert over de voor- en nadelen van het idee. Ook oppert hij dat het Groninger Gasberaad deel kan nemen aan de begeleidingscommissie van dit onderzoek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu