Groene ontwikkelingshulp door Groningse gedeputeerde 'neigt naar belangenverstrengeling'

Nienke Homan wil zich naast haar werk als energie- en klimaatgedeputeerde in Groningen in privétijd inzetten voor de Derde Wereld. De oppositie in provinciale staten heeft grote twijfels. Foto: Archief Jan Zeeman

De oppositiepartijen in provinciale staten zijn fel tegen het plan van de Groningse milieugedeputeerde Nienke Homan om zich in privétijd bezig te houden met het bevorderen van duurzame energie in Afrika.

,,Hier ligt een groot gevaar van belangenverstrengeling’’, oordeelt fractievoorzitter Bram Schmaal van Groninger Belang. Samen met de SP en de kleine rechtse fracties ging hij woensdag voorop in de kritiek op Homans betrokkenheid bij de stichting SDGProof.

Stichting mobiliseert westerse steun voor groene energie in Afrika

Met dit platform wil Homan westerse bedrijven en burgers mobiliseren voor projecten op het gebied van duurzame energie en met name de productie van groene waterstof. De gedeputeerde heeft SDGProof opgericht om ook de Derde Wereld, en met name Afrika, te laten delen in de economische vruchten van de wereldwijde energietransitie.

Het interview dat zij daarover gaf in Dagblad van het Noorden , is enkele partijen in de Staten volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Groninger Belang, SP, PVV en Belang van Nederland hebben grote vraagtekens bij het privé-initiatief van de gedeputeerde.

Kost nevenfunctie niet te veel tijd en hoe scheidt Homan straks functies?

Doet Homan straks haar werk als gedeputeerde nog wel goed als ze haar tijd verdeelt tussen de provincie en de Derde Wereld?, vraagt bijvoorbeeld SP’er Agnes Bakker zich af. En hoe scheidt ze beide verantwoordelijkheden?, wil Groninger Belang-aanvoerder Schmaal weten.

Want zijn de internationale bedrijven waarmee ze in Groningen zaken doet over de energietransitie, immers niet dezelfde partijen als die haar stichting in Afrika nodig heeft? ,,Hoe voorkom je de schijn van belangenverstrengeling?’’, aldus Schmaal. Voor PVV’er Ton van Kesteren is dat al geen vraag meer: ,,Dit ìs belangenverstrengeling.’’

‘Er zit letterlijk een zee tussen partners hier en die in Afrika’

Homan wijst die kritiek van de hand. ,,Je moet altijd alert zijn op mogelijke belangenverstrengeling, maar hier is dat niet aan de orde’’, verzekert ze haar critici. ,,In Afrika heb ik te maken met heel andere bedrijven en organisaties dan waarmee ik hier als gedeputeerde werk. Daar zit letterlijk een zee tussen.’’

Maar, houdt Schmaal de gedeputeerde voor: hoe scherp is de scheiding tussen beide functies als Homan zich op de website van de stichting (sdgproof.org) nadrukkelijk profileert als gedeputeerde en andersom wervende verhalen aan de stichting wijdt op haar blog gedeputeerde.blogspot.com?

‘Twee uurtjes voor stichting schaden niet op werkweken van zestig uur’

Homan bestrijdt dat de stichting haar werk als gedeputeerde in de weg kan zitten. Ook niet in tijd. ,,Ik zit ruim boven de veertig uur in de week, en ook wel boven de zestig uur’’, verzekert ze.

Voor SDGProof zal ze hooguit twee uur per week in touw zijn, zonder salaris. Dat gaat volgens Homan niet ten koste van haar inzet voor Groningen en de Groningers. Als enthousiast sporter verwacht ze genoeg energie over te houden voor haar betaalde baan op het provinciehuis.

Bij een royale meerderheid van de overige Statenfracties lijkt Homan te kunnen rekenen op groen licht. Voor Schmaal, initiatiefnemer tot het debat van woensdag, is de kous echter nog niet af. ,,Ik ben niet tevreden met dit antwoord van de gedeputeerde.’’ De Groninger Belang-voorman beraadt zich op een kritische motie in de eerstkomende Statenvergadering op 10 november.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu