Groene pergola's die hittestress in steden oplossen? Deze twee studenten uit Groningen bedachten door een biertje in de brandende zon een plan. 'In de lucht is nog plek'

Stel je voor: een grote pergola over de Vismarkt waarlangs planten omhoog groeien. Twee studenten uit Groningen kwamen met dit idee. Nu staan drie prototypes op de klimaatproeftuin bij BuildinG.

Maurits Groustra (24) mag het eerste prototype laten zien: de Square (oftewel het vierkant). Een houten pergola met bakken en lege vakken bovenin het patroon van een schaakbord. De bakken vangen water op en er groeien planten in.

Maurits Groustra (24) mag het eerste prototype laten zien: de Square (oftewel het vierkant). Een houten pergola met bakken en lege vakken bovenin het patroon van een schaakbord. De bakken vangen water op en er groeien planten in. Foto: Nienke Maat

Van een hete vlakte met nauwelijks schaduw een groene oase maken: dat is het idee van de twee vrienden Hugo Mohr (24) en Gijs Verkooijen (23). Met hun start-up Leaf hebben zij een plan gemaakt voor een groene pergola boven bijvoorbeeld een markt of een plein in een binnenstad. Samen met de Hanzehogeschool sleepten ze een onderzoeksubsidie binnen. Met een studententeam konden ze er toen echt werk van maken.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's