Groep 65- tot 70-jarigen vreest tussen wal en schip te vallen bij vaccinaties tegen corona (maar kan soms juist kiezen tussen Pfizer of AstraZeneca)

Tussen de 64 en 70 jaar en zo snel mogelijk een coronavaccin? Dat kan soms via de huisarts. Maar over enkele weken kan het ook via de GGD.

Een huisarts vaccineert patiënten tussen de 60 en 65 jaar. ANP SANDER KONING

Een huisarts vaccineert patiënten tussen de 60 en 65 jaar. ANP SANDER KONING Foto: Sander Koning

Dat antwoorden de GGD’s en huisartsen in Groningen en Drenthe op de vele vragen van inwoners in de leeftijdsgroep van 65 tot 70 jaar. Deze groep vreest tussen wal en schip te vallen nu wel de 60- tot 65-jarigen aan de beurt zijn bij de huisarts en de 70-plussers aan de beurt zijn bij de GGD. ,,Het is gewoon erg complex’’, erkent woordvoerder Linda van der Heide van de GGD Drenthe.

De vreemde volgorde heeft te maken met de veranderde adviezen van de Gezondheidsraad. Die adviseerde eerst om AstraZeneca alleen voor 65-minners in te zetten, omdat het vaccin nog niet genoeg onderzocht zou zijn bij mensen boven de 65 jaar.

Vervolgens adviseerde diezelfde Gezondheidsraad om AstraZeneca toch maar wel te gebruiken boven de 65 jaar, maar juist niet meer bij 60-minners, vanwege het zeldzame risico op een vorm van trombose. Het ministerie en RIVM hadden intussen al besloten via de huisartsen de groep van 60 tot 65 jaar in te enten met AstraZeneca. Dat zijn ze dus maar blijven doen.

Uitgenodigd of zelf bellen

De huisartsen houden soms een deel van de AstraZeneca-vaccins over. Daardoor worden sommige 65-plussers deze dagen uitgenodigd door hun eigen huisarts. Een ander deel meldt zich zelf bij de huisarts. Het verschilt per praktijk hoe de huisarts er mee omgaat.

Maar bij de GGD’s komt de leeftijdsgroep van 65 tot 70 ook binnenkort aan de beurt. Deze week worden de uitnodigingen voor mensen met geboortejaar 1952 verstuurd. De jaargangen daarvoor, van 1954 en ouder, kunnen online al een afspraak maken. De GGD’s verwachten dat de jaargangen daaronder ook snel uitgenodigd worden. Het verschil is dat deze groep dan een Pfizer-vaccin krijgt.

,,Over een paar weken’’, verwachten de GGD Drenthe en de GGD Groningen deze groep te kunnen vaccineren. ,,Ze moeten zelf kiezen, bij de huisarts of bij ons’’, zegt woordvoerder Hanneke Mensink van de GGD Groningen.

Tweede prik in vakantie

Een belangrijk verschil is dat de tweede prik bij AstraZeneca twaalf weken later wordt aanbevolen terwijl dat bij Pfizer zes weken is. ,,Uiteindelijk heb je rond dezelfde tijd beide prikken gehad’, zegt Mensink.

Toch maken tal van ouderen zich zorgen over de planning voor die tweede prik. Want de vakantie komt eraan. In Noord-Nederland valt die zomervakantie dit jaar vrij vroeg en veel mensen willen de prik vooraf, of anders dan maar ná de vakantie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu