Groep asielzoekers vernielt touringcar onderweg naar Den Haag. COA stuurt bus terug naar Ter Apel. 'Afschuwelijk incident'

.

. Foto: Emmen 24 Media

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft donderdag een bus met veertig asielzoekers onderweg naar een noodopvang in Den Haag teruggestuurd naar Ter Apel. De groep alleenstaande mannen uit Noord-Afrika pleegde vernielingen in de bus.

Terug in Ter Apel werd de bus opgewacht door een groep van 25 tot 30 politiemensen. Die hebben de vluchtelingen een voor een laten uitstappen, gefouilleerd en weer overgedragen aan het COA. Ze waren volgens het COA allen pas in Nederland gearriveerd en deels door de identificatie- en registratiestraat geweest.

‘Geen geweld gebruikt’

Het leeghalen van de bus is volgens de politie rustig en veilig verlopen. ,,Mede door de forse inzet van politiemensen. We hebben geen geweld hoeven gebruiken’’, vertelt een politiewoordvoerder.

In de bus zijn tal van vernielingen gepleegd. De schade wordt vergoed door het COA en de verzekering.

,,We vinden het heel erg dat de buschauffeur dit heeft moeten meemaken’’, zegt Alet Bouwmeester, woordvoerder van het COA. De man is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, bevestigt ze.

Dreigende taal: niet terug naar Ter Apel

De chauffeur, mede-eigenaar van een door het COA vaker ingehuurd touringcarbedrijf, trok onderweg zelf aan de bel bij het COA. Tijdens een stop had hij ontdekt dat keukenkasten waren opengebroken en de voedselvoorraad was geplunderd. In de bus waren tal van vernielingen gepleegd.

Het COA vertelde hem rechtsomkeert te maken. Toen de groep vluchtelingen dat in de gaten kreeg, sloegen de mannen dreigende taal uit. ,,Ze wilden niet terug naar Ter Apel’’, zegt Bouwmeester. De mannen wilden daar zelfs wel voor betalen. In de omgeving van Emmen brak achter in de bus nog een vechtpartij uit.

‘Niet eerder meegemaakt’

De Noord-Afrikaanse mannen zitten voorlopig weer in Ter Apel. Bouwmeester: ,,Ze zijn niet afgezonderd. Dat moet je zeker niet doen. We zullen kijken of we deze mannen versneld door de procedure kunnen krijgen.’’

Volgens Bouwmeester is sprake van ‘een afschuwelijk incident’. ,,We hebben dit nog niet eerder meegemaakt. En er gaan vaker groepen met alleen maar alleenstaande mannen samen een bus in. Zonder problemen. Beveiliging is daar niet bij aanwezig, omdat we dat niet nodig achten.’’