Onderzoekers experimenteren in Deltagoot in Delft. Stukken dijk uit Groningen en Friesland trotseren zware stormen, maar alleen tijdens kantooruren

Stukken van de Groningse Dollarddijk en de Friese Waddendijk liggen op de pijnbank bij onderzoeksinstituut Deltares in Delft. Als ze de stormtest in de Deltagoot goed doorstaan kan dat de waterschappen miljoenen euro’s schelen.

Erik Wagener van het Hoogwaterbeschermingsprogramma bekijkt de golven die in de Deltagoot op de Friese (links) en de Groningse dijk slaan.

Erik Wagener van het Hoogwaterbeschermingsprogramma bekijkt de golven die in de Deltagoot op de Friese (links) en de Groningse dijk slaan. Foto: Matzwart/Tijmen van Vlier

In zo’n 300 meter lange betonnen bak valt een superstorm eigenlijk best mee. De metershoge golven in de Deltagoot in onderzoeksinstituut Deltares in Delft slaan weliswaar met veel gebulder stuk op een helling met echt dijkgras. Maar onder een dak en zonder striemende regenvlagen maakt zoveel geweld toch minder indruk. ,,En toch is dit wat een storm met windkracht 12, zoals die maar eens in de 10.000 jaar voorkomt, teweeg brengt’’, zegt dijkexpert Mark Klein Breteler van Deltares.

Nieuws

Meest gelezen

menu