'Groningen Protocol' levensbeëindiging doodzieke kinderen uitgebreid tot 12 jaar

Eduard Verhagen, hoofd Beatrix Kinderziekenhuis. van het UMCG. Foto: Jaspar Moulijn Foto: Jaspar Moulijn
Eduard Verhagen, hoofd van het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG, pleit er al jaren voor: ,,Ik ben heel dankbaar dat de minister over dit emotionele en zeer complexe onderwerp nu tot een goede regeling is gekomen’’, zegt Verhagen.
Er was al eerder een regeling voor doodzieke kinderen in hun eerste levensjaar, die bekend werd als het Groningen Protocol. Het gaat om een heel kleine groep kinderen die ongeneeslijk ziek zijn en bij wie de mogelijkheden van palliatieve zorg niet genoeg zijn om het lijden te verlichten. Een artsenteam kan er dan in overleg met de ouders toe beslissen. Het heet bij zulke jonge kinderen geen euthanasie, omdat de kinderen niet zelf kunnen beslissen.
‘Enige redelijke alternatief’
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid verwacht dat de nieuwe regeling in de loop van het jaar ingaat, zei hij na de ministerraad. Daarvoor wordt de huidige regeling aangepast. De behandeld arts moet er op grond van heersend medisch inzicht van overtuigd zijn dat levensbeëindiging „het enige redelijke alternatief is om het uitzichtloos en ondraaglijk lijden van het kind weg te nemen”, stelt Kuipers.
Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.
Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!
Abonnement
PREMIUM -50%
Upgrade (optioneel)
- Ma t/m za de krant online lezen
- Ma t/m za de krant online lezen
- Zaterdag de weekendkrant op papier