Groningen aan kop met opvangplekken

Met Overijssel loopt de provincie Groningen voorop in de opvang van vluchtelingen. In Stad en Ommeland zijn de afgelopen maanden bijna 3000 opvangplekken gecreëerd.

Met Overijssel loopt de provincie Groningen voorop in de opvang van vluchtelingen. In Stad en Ommeland zijn de afgelopen maanden bijna 3000 opvangplekken gecreëerd.

Eind vorig jaar sloten provincies en Rijk het Bestuursakkoord verhoogde instroom asielzoekers. Daarin werd afgesproken dat per 1 februari elke provincie 2500 opvangplekken extra zou hebben. In de meeste provincies voeren provinciebesturen de coördinatie, in Groningen doen de burgemeesters Peter den Oudsten (Groningen) en Leontien Kompier (Vlagtwedde) dat.

Koploper

Commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar zei vorige week dat het landelijk niet ging lukken alle gevraagde extra opvangplaatsen te regelen. Tichelaar is lid van het landelijk bestuurlijk overleg. Er zijn volgens Tichelaar diverse problemen. Bijvoorbeeld dat de prognoses over de aantallen vluchtelingen niet erg duidelijk zijn, terwijl de behoefte aan duidelijkheid groot is.

In Groningen spelen die problemen niet. Landelijk gezien is de provincie een van de koplopers als het gaat om extra opvang. In Oldambt opent over ongeveer een maand een locatie waar plek is voor 1000 mensen. Er zijn in de provincie opvanglocaties in voorbereiding die samen plek hebben voor 1500 mensen. Nog voor het bestuursakkoord werd gesloten was in de stad Groningen al een noodopvang geopend voor 550 mensen. In Kolham is plek voor 380 mensen.

Leens, Appingedam, Delfzijl

Naast de extra opvang zijn in de provincie nog de asielzoekerscentra, waar enkele duizenden mensen gehuisvest kunnen worden. Stad-Groningen werkt aan de komst van twee azc's die elk plek bieden aan ongeveer 500 mensen.

Grootegast besprak afgelopen week de komst van een azc voor 500 mensen, de politiek wil maximaal 300 mensen. Daarnaast komen er centra in Leens, Appingedam en Delfzijl. Samen kunnen in al deze centra 2500 mensen worden ondergebracht. Van alle bestaande centra staat de grootste in Ter Apel (2000 mensen) en de kleinste in Bellingwedde (345).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu