Groningen als fietsparadijs op Duitse TV

GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis in het WDR-televisieprogramma 'Ihre Meinung'. Still uit de video

'Zo ziet het paradijs voor fietsers eruit', zegt de voice-over van het Duitse televisieprogramma Ihre Meinung ('Uw Mening'). En daar komt het Groninger GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis aangefietst, op de Vismarkt in Groningen.

Het is niet de eerste keer dat buitenlanders zich verbazen over Groningen als fietsstad. Maar het is altijd weer leuk om even door hun ogen mee te kijken.

Verkeerscirculatieplan

Naar het vooral door oudere Groningers zo gehate verkeerscirculatieplan bijvoorbeeld. Jacques Wallage mag een goede burgemeester zijn geweest, Max van den Berg een succesvolle Commissaris van de Koning(in). Maar sommige Stadjers hebben hen nooit vergeven dat ze in de jaren zeventig, toen ze nog wethouder waren, het verkeerscirculatieplan hebben doorgedrukt.

Nog dagelijks rijden automobilisten radeloos rondjes door de binnenstad zonder hun bestemming te bereiken. Maar de redactie van het WDR-programma Ihre Meinung vindt het concept zo mooi, dat het zelfs een uitleg met animatie geeft voor de Duitse kijkers.

'Iedereen is gelukkig'

Volgens Leemhuis zijn het vooral Duitse auto's die verdwaald raken in het verkeerscirculatieplan. Maar verder... De lucht is schoner, zeggen buitenlandse studenten in de uitzending. Bezoekers van buiten de stad zijn niet weggebleven, zoals gevreesd werd, meldt de voice-over.

Kortom: ,,Iedereen is gelukkig'', concludeert presentatrice Bettina Böttinger, terwijl de kijkers vrolijke fietsers door de zonnige Kijk in't Jatstraat zien rijden.

Schaduwzijde van het paradijs

Maar er is ook oog voor de schaduwzijde van fietsersparadijs Groningen. 'Overal, werkelijk overal staan en liggen fietsen. Massa's fietsen. En hoe moet je je fiets dan terugvinden?' vraagt de voice-over zich af bij de beelden van een wanhopig zoekende student in de fietsenzee op het Broerplein.

Aan de overlast van rondslingerende fietsen wordt gewerkt, zegt Leemhuis. ,,En ik zeg altijd: Als stad ben je gezegend als je een fietsprobleem hebt. Want stel je voor dat al die mensen hier met de auto zouden rijden, dan is je probleem nog veel groter.''

Böttinger is nog niet om: ,,Toen de opnames gemaakt werden, scheen de zon. Maar als het regent, weet ik niet of ik zo graag op de fiets zou stappen.''

Kijk hier het fragment over Fietsparadijs Groningen terug.

Nieuws

Meest gelezen

menu