Groningen doet het Noorderzonder. Vier keer het pijnlijke gemis van een volksfeest. 'Dit jaar geen poffertjeshuwelijken'

Sfeerimpressie van een eerdere editie van Noorderzon in Groningen. Foto: Archief DvhN

Bekenden tegen het lijf lopen die je alléén daar tegenkomt, muziek bij het water, rondhangen bij houten biertafels, sfeerlampen die bomen verlichten, culturele voorstellingen en heel veel lekker eten. Noorderzon zou vandaag losgaan. Dit jaar doet Groningen het, op een kleiner zomerprogramma na, Noorderzonder. Hoe is dat?

Ingrid van Solkema (62) uit Groningen

,,Ik ben al 11 jaar vrijwilliger bij Noorderzon. Maar er zijn vrijwilligers die het nog langer doen. Het gaat echt in je bloed zitten. Ik ben begonnen als publieksbegeleider. Stond ik in een klein hokje kaartjes te controleren. Verkeersbegeleider ben ik ook nog geweest. Dan moet je op het kruispunt staan en zorgen dat mensen veilig over kunnen steken. Daar kom je echt iedereen tegen. Noorderzon is voor mij heel belangrijk. Het is mijn familie één keer per jaar. Als ik een jaar niet kan, voelt dat echt als een gemis. Gelukkig mag ik dit jaar helpen met het zomerprogramma. Heel anders, maar wel heel knus. Heerlijk. Ik ben heel trots dat ze er toch voor hebben weten te zorgen dat er iets van Noorderzon is.”

Sjoerd van den Berg (58) uit Amsterdam

,,Wij staan al sinds het begin met de poffertjeskraam op Noorderzon, 30 jaar dus. Net als ijskraam Steekjelos. Hoeveel poffertjes we in zo’n week verkopen? Ontelbaar veel. Echt. Dat is niet bij te houden. Ik heb in de jaren ook meerdere generaties bij de kraam gehad. Mensen die eerst als kind poffertjes kwamen halen en dat nu met hun eigen kinderen komen doen. Er zijn zelfs poffertjeshuwelijken. Mensen die elkaar bij de kraam hebben ontmoet en nu nog samen zijn. Noorderzon is altijd een groot volksfeest. Het is een van de weinige festivals waarvoor wij naar Groningen komen. Maar dit jaar is alles anders. Door corona moeten we creatief zijn. We hebben nu een poffertjes-to-go boot aan de Amstel in Amsterdam. Het is wat het is. Maar ik mis Noorderzon wel.”

Richard Oosterloo (48) uit Groningen

,,Mijn functie? Ik ben al 13 jaar teamleider Stadsbeheer wijkteam centrum. Mijn team en ik zorgen onder meer dat het Noorderplantsoen er netjes bij ligt. Er staan in totaal zo’n 100 prullenbakken, 65 van de gemeente en zo’n 40 van Noorderzon zelf, en die zitten in deze periode altijd ramvol. Daar komt alle zooi die op straat wordt gegooid nog bij. Soms vinden we wel eens rare dingen, ja. Een paar jaar geleden vonden we een beenprothese. Heel raar! Dit is normaal gesproken een heel drukke periode voor mijn team. Het valt samen met Groningens Ontzet, de kermis en de KEIweek. Mijn mannen beginnen dan ’s nachts al met schoonmaken. De rust van nu is het gesprek van de dag. Het is nu eigenlijk alleen een enorme troep bij het stadsstrand. Met de hitte is het daar heel druk.”

Janny Giezen (68) uit Groningen

„44 jaar geleden ben ik in de Noorderplantsoenbuurt komen wonen. Dus ik was hier al vóórdat Noorderzon er was en ik kom er elk jaar. Als ik in de tuin zit kan ik het festival horen. Ik geef natuurexcursies in het Noorderplantsoen. Ik laat van alles zien: van de vlinders en nieuwe kuikens tot de bomen en de geschiedenis. Zo heeft een paartje nijlganzen net weer nieuwe kuikens gekregen. Omdat ik zo met de natuur bezig ben, vind ik het ergens wel fijn dat het festival er dit jaar niet is. Met het op- en afbouwen is het wel een maand onrustig. Aan de andere kant is een plantsoen als dit er natuurlijk voor de mensen. Daar laveer ik altijd tussenin.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu