Groningen en Drenthe zien veel mensen vertrekken. Hoe doet jouw gemeente het? (+kaart)

Een huis in de Gerbrand Bakkerstraat in Groningen staat te koop. Foto: Archief DvhN

De krimp in met name Groningen zet onverminderd door. Dat blijkt uit nieuwe bevolkingscijfers van het CBS. In Drenthe gaat het minder hard, maar in de gemeente Noordenveld is een opvallende daling te zien: nergens in het land trokken zoveel mensen weg als daar.

In Noordenveld is een daling te zien van -24,65 mensen per 1000 inwoners. De Drentse gemeente is daarmee de grootste daler van het hele land.

Noorse gevangenis

Is dat reden voor paniek in Noordenveld? Dat is de vraag. De oorzaak zou er deels in kunnen schuilen dat de gevangenis in Veenhuizen staat. Een deel ervan werd bijvoorbeeld een tijdje gebruikt voor opvang van vluchtelingen. Ook is een deel van de gevangenis ingericht voor Noorse gedetineerden.

,,We weten dit nog niet zeker, maar het kan zeker voor een vertekend beeld zorgen. We zoeken het uit'', zegt een woordvoerder.

De tweede en de derde plaats op de lijst met grootste dalers van het land worden ingevuld door Groningse gemeenten. Pekela is de grootste daler van de provincie met -23,01, gevolgd door Loppersum met -15,94.

Bekijk in onderstaande kaart hoe jouw gemeente het deed. Des te roder, de te meer groei. (aanklikken voor meer info)

Meeste nieuwe inwoners in Meppel en Haren

De grootste stijger in de provincie Drenthe is de gemeente Meppel: +10,75 mensen per 1000 inwoners.

In Groningen kreeg de gemeente Haren er de meeste inwoners bij +15,13.

De steden Groningen en Assen groeiden licht. Hoogeveen en Meppel groeiden redelijk fors en Emmen kromp iets.

Groningen krimpt verder

In de provincie Groningen zet de krimp flink door. In 15 van de 23 gemeenten is sprake van meer vertrekkers dan nieuwkomers.

Naast Haren groeide Marum nog behoorlijk. Zes andere gemeenten (Slochteren, Ten Boer, Groningen, Zuidhorn, Leek en Grootegast) groeiden licht.

Drenthe verdeeld

In Drenthe zijn er behoorlijke verschillen te zien. 7 van de 12 gemeenten stegen qua aantal inwoners, 5 daalden.

Noordenveld valt op met veel vertrekkers, Midden-Drenthe zag een daling van -8,02 mensen per 1000 inwoners.

Tegelijk groeiden Tynaarlo, Aa en Hunze en Assen.

De oostelijke gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden krompen licht terwijl de zuidelijke gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Meppel en Westerveld groei zagen.

Nederland groeit

Nederland als geheel is gegroeid met ongeveer 100 duizend inwoners. In 2017 waren er meer krimpgemeenten dan in 2016: 91 versus 83.

De 91 krimpgemeenten in het hele land verloren gezamenlijk ongeveer 7,5 duizend inwoners. De 297 groeigemeenten kregen er gezamenlijk 108,5 duizend inwoners bij.

In de Randstad groeide de bevolking in de meeste gemeenten, net als in 2016. Amsterdam kreeg er met ruim 11,5 duizend de meeste nieuwe inwoners bij. De hoofdstad wordt gevolgd door Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Almere, Eindhoven, Nijmegen en Tilburg.

Nieuws

Meest gelezen

menu