Groningen experimenteert met stemmen: je merkt er vrijwel niets van (+video)

In vijf stembureaus in Groningen doet de gemeente woensdag een proef met zogeheten blockchainstemmen. Of dit het nieuwe stemmen is? Wethouder Ton Schroor denkt dat dat zomaar kan.

Schroor stemde woensdagmorgen in de Doopsgezinde Kerk in de Oude Boteringestraat. Dat is een van de Groninger stembureaus waar de proef wordt gehouden.

 

Vanwege de gemeentelijke herindeling kan in Groningen woensdag niet gestemd worden voor de gemeenteraad. De stembureaus zijn alleen open voor het referendum over de sleepwet.

De Groninger gemeenteraadsverkiezingen zijn in november.

Wat merkt de stemmer van het nieuwe stemmen?

Vrijwel niets. Het enige verschil is dat de QR-code op de stempas twee keer wordt gescand. Die extra scan is nodig om de stempas digitaal op te slaan.

Stemmers krijgen in het stemlokaal tekst en uitleg over de proef van leden van het stembureau. De QR-codes worden onherkenbaar opgeslagen. De identiteit van de kiezer wordt niet bekend, een stem is dus niet op een persoon te herleiden.

Meer betrouwbaarheid en inzichtelijker

Met de proef streeft de gemeente meer veiligheid na. De bedoeling is dat bij het tellen menselijke fouten en fraude worden voorkomen, het moet betrouwbaar zijn en veilig. Vorig jaar werden in het stemdistrict Den Bosch bijvoorbeeld bijna 9000 stemmen niet meegeteld.

Als de stembureaus woensdagavond dichtgaan, gebeurt het tellen gewoon op de traditionele manier. Door de blockchaintechnologie is dat wel veel beter bij te houden.

Tellen stemmen openbaar

Het tellen van de stemmen is een openbaar proces, iedereen kan er bij zijn. Met de nieuwe technologie in het experiment is het tellen ook op internet live te volgen. Op deze site is de hele dag te volgen hoe het gaat met het stemmen in de vijf stembureas.

Vanaf 21 uur kunnen geïnteresseerde op deze site het tellen van de stemmen live volgen.

Stemcomputer

In Nederland werd tot tien jaar geleden gebruik gemaakt van stemcomputers. De computers werden aan de kant gezet toen bleek dat het stemgeheim niet gewaarborgd kon worden.

Wethouder Schroor denkt dat het blockchain-stemmen zomaar de opvolger kan zijn van stemmen met een computer. ,,Het is een experiment en we moeten kijken hoe woensdagavond gaat met het tellen van de stemmen. Maar dan zou dit de stemcomputer kunnen vervangen.’’

De resultaten van de proef in Groningen gaan naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nieuws

Meest gelezen

menu