Groningen fouilleert preventief vanwege Koningsdag

De koninklijke visite op 27 april brengt naar verwachting veel mensen op de been. Foto: ANP

Bezoekers van de stad Groningen lopen vanaf 1 april een maand lang de kans dat ze preventief worden gefouilleerd.

Deze veiligheidsmaatregel heeft alles te maken met het koninklijk bezoek aan Stad op Koningsdag.

De kans dat er daadwerkelijk preventief gefouilleerd gaat worden is niet heel groot. Het gaat er vooral om dat burgemeester Peter den Oudsten de mogelijkheid heeft om gebieden in de stad aan te wijzen als zogeheten veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kan de politie mensen fouilleren.

Als de burgemeester ervoor kiest om preventief te fouilleren, is dat voor het eerst in Groningen. „De mogelijkheid werd een paar jaar geleden al eens in de Algemene Plaatselijke Verordering opgenomen”, zegt gemeentewoordvoerder Hans Coenraads. „Maar het was toen niet nodig, dus hebben we de maatregel niet gebruikt.”

Mensen met minder goede bedoelingen

De koninklijke visite op 27 april brengt naar verwachting veel mensen op de been. Groningen staat landelijk in de schijnwerpers. Het zal ook de aandacht trekken van mensen met minder goede bedoelingen. Om de veiligheid te waarborgen wil Den Oudsten alle mogelijkheden kunnen gebruiken die aanwezig zijn. Tussen 1 april en 1 mei wil hij daarom de veiligheidsrisicogebieden aan kunnen wijzen in de stad.

De Groninger gemeenteraad moet daarvoor wel eerst toestemming geven. De kans dat die toestemming er komt, lijkt groot, maar de raadsfracties van D66, GroenLinks en Stad en Ommeland (Stadspartij) willen eerst wel het naadje van de kous weten.

,,We zijn er niet per se op tegen’’, zegt Carlo Schimmel van D66, ,,want het is een evenement met een duidelijk veiligheidsrisico.’’Schimmel wil alleen wel zeker weten dat het zo min mogelijk neerkomt op willekeurig mensen fouilleren. ,,Het moet ingezet worden op het moment dat er duidelijke aanwijzingen zijn voor ordeverstoringen, zoals demonstraties of tegendemonstraties.’’

Vrij ingrijpend

Amrut Sijbolts van Stad en Ommeland is vooral benieuwd naar de manier waarop de gemeente dit naar de Groningers gaat communiceren. „En we zijn ook benieuwd waarom deze maatregel nu nodig is. Dat haal ik niet uit de brief en dat terwijl de handeling vrij ingrijpend is.”

De raad bespreekt het voorstel volgende week. De uiteindelijke beslissing over de maatregel wordt eind maart genomen.

Nieuws

menu