Groningen gaat bij RvS voor vierde maal nat

Voor de vierde maal op rij is een door de provincie verstrekte milieuvergunning aan afvalverwerkingsbedrijf Dusseldorp (voorheen Jager) in Midwolde (gemeente Leek) vernietigd door de Raad van State in Den Haag.

Dat blijkt uit een uitspraak die woensdag is gedaan door het hoogste rechtorgaan van ons land. Tien jaar lang voerden dorpsvereniging Midwolde-Pasop en directe omwonenden strijd tegen de overlast die door het bedrijf wordt veroorzaakt.

Einde

Woordvoerder Henk Jan Smits verwacht dat na deze uitspraak een einde komt aan de jarenlange juridische strijd. Maar echt feestvieren durven hij en de zijnen nog steeds niet aan: ,,We zijn niet euforisch. Dat komt doordat we in de loop der jaren wijs zijn geworden.’’ Smits wijst de provincie in deze slepende zaak aan als grootste verliezer.

Volgens hem liet de voormalige VVD-milieugedeputeerde Mark Boumans zich ooit ontvallen dat de provincie in de loop der jaren tonnen euro’s stak in de vergunningverlening aan het voormalige bedrijf Jager. Dat geld is gaan zitten in manuren van ambtenaren en akoestisch onderzoek door dure bureaus. Uit het feit dat de milieuvergunning inmiddels keer op keer is vernietigd door de Raad van State blijkt dat voor dit gemeenschapsgeld ondeugdelijk werk is geleverd, meent Smits.

Gesjoemel

Uit de jongste uitspraak van de Raad van State blijkt volgens Smits dat de geluidshinder van met name achteruitrijdende vrachtauto’s op het terrein groter is dan de afgegeven milieuvergunning doet voorkomen. Ook is ‘gesjoemeld’ met het projecteren van de uitrit van het bedrijf. ,,Die uitrit is te vinden aan de Hoofdstraat. Daar zit immers de entree van het bedrijf. Om meer lawaai te mogen produceren doet men het in de milieuvergunning voorkomen dat de uitrit iets verder verwijderd is van de openbare weg. Gelukkig heeft de Raad van State daar in de uitspraak gehakt van gemaakt.’’

Verder is het bijgeleverde akoestisch rapport onvolledig, maken de shovels op het bedrijfsterrein meer geluid dan aangenomen en zijn de stofvoorschriften ontoereikend, aldus de Raad van State.

Te koop

Na een overname door een Duitse afvalgigant staan de activiteiten op het terrein in Midwolde sinds september vorig jaar op een laag pitje. Het bedrijfsterrein en -pand staan sindsdien te koop.

Nu de milieuvergunning naar het zich laat aanzien definitief is vernietigd, gaat de buurt er volgens Smits vanuit dat een koper hier geen zware milieubelastende activiteiten meer kan uitvoeren. ,,Als bezwaarmakers hebben wij op basis van inhoudelijke argumenten aangetoond dat deze locatie zo dicht bij de woonbebouwing niet geschikt is voor een (grootschalige) afvalverwerker.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu