Groningen gaat voor titel Meest Gastvrije Stad 2021

Met een bootje vanaf het Sontplein de binnenstad van Groningen in. Zaterdag kon het, voorlopig voor één keer. Foto: Jan Zeeman

De zuidelijke ringweg ligt eruit en het spoor gaat op de schop, maar dat weerhoudt Groningen er niet van een gooi te doen naar de titel Meest Gastvrije Stad van Nederland.

Groningen wil de kwalificatie voor 2021 binnenhalen. Gemeente en bedrijfsleven voeren daarvoor samen campagne.

De Groningse ambitie vloeit ook voort uit de vernieuwing van de zuidelijke ringweg en de werkzaamheden aan het spoor rond de stad. Dat is de komende weken aanleiding voor een charmeoffensief, als tegenhanger voor de verkeershinder en vertraging.

Kwartiermaker

Om de Groningse kandidatuur vorm te geven, hebben de gemeente, Groningen City Club, Groningen Bereikbaar en Marketing Groningen de krachten gebundeld in een ‘gastvrijheidsprogramma’. Inmiddels is een ‘kwartiermaker’ aangesteld om samen met de middenstand en horeca van de stad activiteiten op te zetten om Groningen in de kijker te spelen.

,,Bij bezoekers van buiten de stad kan het beeld ontstaan dat Groningen de komende tijd een onbereikbare plek is die je beter kunt mijden’’, zegt projectmanager Sjoerdje Drijfholt van Marketing Groningen. ,,Juist nu moeten we laten zien dat Groningen nog altijd een bezoek waard blijft. Extra waard zelfs.’’

Kleine extraatjes

De stad biedt bezoekers daarom tot 24 augustus allerlei kleine extraatjes, van live-muziek tot stempelkaartacties. Dat begint al bij de Park&Ride-locaties aan de rand van de stad. Zaterdag konden bezoekers vanaf de Oosterhaven, op loopafstand van het parkeerterrein van de Sontweg, zich gratis per pendelboot laten vervoeren naar drie plekken in de binnenstad.

VVV Nederland wil de titelstrijd nieuw leven inblazen na een pauze van vijf jaar. In 2013 was Den Bosch de laatste winnaar, daarna raakte de verkiezing in het slop. Groningen schopte het in 2012 eenmaal tot de top 5, op basis van een straatenquête onder de bezoekers van de twintig grootste steden van het land.

Mede-initiatiefnemer Groningen City Club ziet kansen voor een kandidatuur als Meest Gastvrije Stad 2021. ,,Groningen is een leuke stad met een zeer gevarieerd winkelaanbod’’, zegt vice-voorzitter Mark Engberts. ,,We zijn daarvoor meerdere keren bekroond, maar de laatste keer is alweer veertien jaar geleden. Dit is een mooie nieuwe kans.”

Nieuws

menu