Groningen krijgt deze zomer een mountainbikepark. 'Ik hoorde dat de hoogste bult 6 meter wordt'

De bouw van het mountainbikepark kan beginnen.

De bouw van het mountainbikepark kan beginnen. Foto: Geert Job Sevink

Fietsliefhebbers kunnen niet wachten. In de Groningse wijk Meerstad ligt deze zomer een mountainbikepark van zo’n 4 kilometer.

Midden in een weiland, in een ijzige wind met lichte sneeuw, klinkt vrijdagmiddag het startschot voor het bouwen van het nieuwe mountainbikepark bij Meerstad. „We zijn een paar keer pissig geweest. Maar we hebben geknokt en nu staan we hier”, zegt Geert Kamps (50), een van de initiatiefnemers.

In zeven jaar passeerden locaties als het Suikerunieterrein en het Driebondsbos de revue. Die twee vielen af vanwege woningbouw en natuurbehoud. Dit leverde spanningen op tussen initiatiefnemers en de gemeente. De definitieve locatie is nu in Meerstad, naast de Driebondsweg.

Een baan voor iedereen

Patrick Jansen van Track & Trails zorgt voor de aanleg: „Er komt één basispad in het gebied te liggen met zoveel mogelijk hoogteverschillen. Die zijn geschikt voor beginners en kinderen.” Gevorderde mountainbikers kunnen van het basispad af. Op de zijpaadjes komen ze uitdagingen tegen zoals stenen in het pad en scherpe bochten. „Hier kunnen ze hun techniek trainen.”

Ondertussen blijft het druilerig. Bindert Helder (30) heeft net de partytent opgezet voor de presentatie. Hij ging wel eens naar het mountainbike-parcours in Appelscha, maar dat is wel erg ver weg. „Het lijkt me tof om het hier een keer te proberen. Ik hoorde dat de hoogste bult 6 meter wordt.”

Helder heeft nog wel een suggestie: „Ik hoop wel dat er straks verhuur van mountainbikes mogelijk is. Beginners hebben vaak geen mountainbike en dit zou de drempel voor hen juist kunnen verlagen.”

Mogelijkheden zat

Ook Orlando Haak (40) van indoorskatepark Colosseum wil komen kijken als het park af is. Hij hoopt in de toekomst lessen te kunnen geven op deze baan voor BMX. Dit zijn kleine crossfietsen. „Ik begreep dat er veel jumps gaan komen. Die zijn perfect voor de BMX”, zegt hij.

Maar voor hem ligt de uitdaging juist bij het mountainbiken. „Ik ben inmiddels wel wat ouder, dus ik sta niet zoveel meer op een skateboard of een BMX. Met een grotere fiets zijn de technieken anders. En dat maakt dit soort parken juist ook weer uitdagend.”