Groningen heeft eerste veganistische studentenvereniging van Nederland

Het logo van de nieuwe studentenvereniging. Foto: VSA

De oprichting van de eerste veganistische studentenvereniging in Nederland is een feit. Onder de naam VSA (Vegan Student Association) lanceert de nieuwe vereniging zich zaterdag 16 februari in café De Kroon.

Mike Silhan is woordvoerder van de studentenvereniging en werd afgelopen december veganist. In Nederland zijn naar schatting iets meer dan 120.000 veganisten en dus moest er voor studenten ook een studentenvereniging komen, vond Shilan. ,,De Rijksuniversieit Groningen besteedt veel aandacht aan het klimaat en deze bruisende energie is ook te merken onder de vele studenten. Toen we merkten dat er in Nederland nog geen vegan studentenvereniging bestond, besloten wij om hier snel verandering in te brengen."

Financiële steun

Aan motivatie geen gebrek, maar de studenten hadden ook geld nodig om de oprichting officieel te maken. Silhan besloot daarom de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) te benaderen. NVV-voorzitter Emile Dingemans was meteen enthousiast: ,,We zijn weliswaar geen vermogende vereniging, maar deze initiatieven steunen wij graag. We zijn trots om als vereniging de eerste veganistische studentenvereniging mogelijk te maken.”

Meer universiteiten en hogescholen

Dingemans verwacht dat op meer universiteiten en hogescholen vegan studentenvereniging zullen ontstaan. ,,Steeds meer mensen zien af van diergebruik. Van beroemdheden tot directeurs en van politici tot studenten.”

Veganistische catering

Op zaterdag 16 februari om 19:00 uur vindt de feestelijke opening plaats van VSA in café De Kroon in Groningen door het bestuur. Hoogleraar filosofie Andrea Sangiacomo, die haar afdeling overtuigde een veganistische catering als standaardoptie te nemen, zal een toespraak verzorgen. De toegang tot het openingsevenement is gratis.

Nieuws

menu