Groningen heeft er een eiland bij

Groningers verkennen het nieuwe eiland in de Eems. Foto: DvhN

Met baggerspecie is in de Eems, ten zuiden van de Eemshaven, een nieuw eiland opgespoten. Bedoeld voor vogels. Vanmorgen verkende een delegatie de aanwinst.

Precies 3,1 hectare groot is het nieuwe eiland, dat ligt bij de Bocht van Watum, vlakbij Nieuwstad. Het hoogste punt ligt 2 meter 80 boven NAP. Bij hoge vloed overstroomt het eiland niet, bij stormvloed wel. Zo wordt voorkomen dat de zandplaat begroeid raakt en strandvogels er niet meer willen broeden.

De bagger die voor het eiland is gebruikt, komt van de verdieping van de vaargeul van de Eemshaven naar de Noordzee. Dat was nodig zodat ook kolenschepen met een diepgang tot maximaal 14 meter kolen kunnen lossen in de Eemshaven.

Vrijdagmorgen verkende de Groninger gedeputeerde Henk Staghouwer samen met een delegatie van Rijkswaterstaat het eiland. Na een barre tocht op een snelle rubber rib, geplaagd door stortregens en een ruwe zee. ,,Het wordt een schitterende plek voor vogels, die niet in de Eemshaven terecht kunnen’’, aldus de Groninger bestuurder. Midden vorig jaar, toen er nog druk aan het eiland werd gewerkt, probeerden scholeksters er al kroost groot te brengen, weet hij.

Voolhok

Hoe gaat het eiland heten? ,,We hebben nog geen naam, maar iedereen mag meedenken. Bij officiële opening van het eiland op 14 april in Delfzijl maken we bekend hoe we het gaan noemen’’, zegt Erica Slump van Rijkswaterstaat.

Sommige wadlopers hebben overigens al wel een prima naam: Voolhok. Op een topografische kaart uit 1941 heet de plek in de Eems waar nu het eiland ligt ook Voolhok.

Natuurmonumente gaat het nieuwe vogeleiland beheren. Met ingang van 1 april is dat overigens verboden gebied, met oog op de rust van de broedende vogels.

Nieuws

menu