'Groningen heeft meer schoon openbaar zwemwater nodig'

Het Stadsstrand in Groningen. Foto: Archief Sikkom

Een frisse plons in een koele plas water: zo gaan we recordhitte zoals die van dinsdag het liefst te lijf. Maar voor Groningers valt het nog niet mee om daar een geschikte plek voor te vinden, zegt de gemeenteraadsfractie van GroenLinks.

De partij wil dat er meer openbare zwemplekken in en rond de stad komen. GroenLinks-leden Jeffry van Hoorn en Benni Leemhuis stellen het college daar vragen over op de warmste Prinsjesdag uit de geschiedenis.

Meer warme periodes, te weinig schoon water

,,De komende jaren zullen warme periodes door klimaatverandering alleen maar toenemen’’, verwacht Leemhuis. ,,We hebben meer mooie, schone en veilige plekken nodig waar mensen lekker een duik kunnen nemen.’’

Afgelopen zomer hadden zwembaden door corona minder ruimte voor bezoekers. Uitwijken naar recreatieplassen als de Hoornseplas of het Zilvermeer bij Kardinge was door zwemmersjeuk en blauwalg niet altijd een optie. Bij het Stadsstrand aan de Oosterhamrikkade bleef het water wel schoon, maar werd het mede daardoor veel te druk.

Zwemmen in de Diepenring bij Dudok

Leemhuis en Van Hoorn suggereren een uitbreiding van het Stadsstrand. Ze willen ook weten of zwemmen straks mogelijk is bij Dudok aan het Diep, de parkstrook die volgend jaar rondom het oude BIM-pompstation aan de Turfsingel komt.

Bij de Hoornseplas en het Zilvermeer moet de gemeente maatregelen nemen voor betere waterkwaliteit, vindt de partij. ,,Al dan niet in samenwerking met de waterschappen en de provincie.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu