Groningen heeft verreweg het gezondste leefklimaat van alle steden in Nederland

Het Noorderplantsoen in Groningen, een veelgebruikte fietsroute door de stad. Foto: Corné Sparidaens

Groningen heeft het gezondste leefklimaat van de grote steden in Nederland. Nijmegen staat op plaats 2, Maastricht op 3. Zaanstad scoort het slechtst. Dat blijkt uit onderzoek van advies- en ingenieursbureau Arcadis.

Arcadis onderzocht hoe het in twintig steden is gesteld met de buitenruimte en concludeert dat Groningen er met kop en schouders bovenuit steekt en beschikt over het gezondste leefklimaat.

Arcadis analyseerde de twaalf grootste gemeenten van elke provincie, aangevuld met de acht grootste gemeenten van Nederland op vijf onderdelen: mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van informatie van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de GGD en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Overzicht steden voor het eerst beschikbaar

,,Het is voor het eerst dat er nu zo’n overzicht beschikbaar is. Wij konden geen vergelijkbaar onderzoek vinden waarin informatie over de kwaliteit van de buitenruimte voor zoveel steden op een rij is gezet en met elkaar is vergeleken”, aldus John Boon namens het onderzoeksteam.

Groningen het gezondst; geen verrassing

Dat Groningen als overtuigende winnaar uit de bus komt, is volgens Boon niet verrassend. ,,Deze stad probeert al sinds de jaren 70 de auto zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. En met succes. Nergens ter wereld wordt zo vaak de fiets gepakt als in Nederland en van de onderzochte steden is Groningen hierin koploper.

De gemeente probeert zelfs nóg meer mensen te verleiden de fiets te pakken door de aanleg van fietsnelpaden en het herinrichten van wegen waardoor de auto ondergeschikt wordt aan de fiets.”

Groningen beschikt daarnaast over relatief veel groen en schaduwrijke plekken in de wijken. Boon: ,,Dit soort plekken worden door klimaatverandering belangrijker, met name steden worden geconfronteerd met hittestress.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu