Jaap Kap in de oude winkel van zijn vader. Hij wil de oude dorpswinkel nieuw leven inblazen.
Foto: Foto Jaspar Moulijn

Draait Groningen in de toekomst op waterstof en noordelijke biertjes? 'Je hebt de ruimte, de mensen, een goed leefklimaat; wij blijven hier’ | DVHN longread

Het dorpje Oudeschip ligt met haar 275 inwoners verscholen achter een eeuwenoude slaperdijk, de enige barrière tussen het noordelijkste dorp van Nederland en de Eemshaven, die langzaam maar onstuitbaar over het landschap walst. Witte wolken markeren de koeltorens die de servers van Google op temperatuur houden. De oude poldermolen Goliath (1897) klapwiekt als een verloren wachter in een wanhopige poging de sneeuwwitte windturbines die boven de molen uittorenen op afstand te houden.

In de Oostpolder, vlakbij het dorp, wordt gebouwd aan 21 machtige windturbines. Tot voor kort leken dat de enige plannen. De gemeente en de provincie overvielen de bevolking 13 april met een ‘blijde’ boodschap: het bedrijventerrein wordt fors uitgebreid en de overheden verwachten dat datacenters, bedrijven op het gebied van windenergie en waterstof straks tegen de slaperdijk klotsen. Zij constateren een stijgende vraag naar grote bedrijfskavels en ze zien kansen voor extra werkgelegenheid.