Groningen is bezaaid met smileys van bladeren. Maar wie is de mysterieuze bladkunstenaar?

Hey wat leuk, in Groningen liggen smileys van bladeren. Maar wie maakt ze toch?

In de Groningse Oosterparkwijk duiken smileys op, gemaakt van gevallen bladeren. Verslag van een zoektocht naar deze bladkunstenaar.

Een rondje hardlopen door het Groningse Pioenpark. Wat ligt daar in het gras? Een cirkel van bruine bladeren. In de cirkel twee hoopjes en een boogje. Verderop ligt er nog een. En nog een. Het parkje is bezaaid met smileys van bladeren. Meestal staat er een boom in het midden: de neus.

Wie maakt dit? Hoelang doet hij of zij dit al? En waarom?

‘Wie kent de bladkunstenaar?’

Ik ga op zoek naar hondenbezitters. Wie drie keer per dag met de hond door het park loopt heeft de bladkunstenaar ongetwijfeld aan het werk gezien.

En ja, iedereen kent de blad-smileys. En ja, ze vinden het allemaal leuk. Maar wie het is? ,,Je zou het eens bij Stadsbeheer moeten vragen”, vertrouwt een oudere man met een kleine hond me toe.

- „Waarom?”

- „Omdat hij met een bladhark rondloopt.”

Een ander weet te melden dat hij een beige jas draagt. Weer een ander vertelt dat hij alleen in de middag werkt. Niet waar, zegt iemand. ,,Ik zag hem laatst om half 10 nog bezig.”

Daar staat hij

Na krap een uur te hebben rondgelopen geef ik het op. Maar als ik ‘s middags naar de redactie rijd, ga ik toch nog even langs het park. Daar staat een man met een beige jas, een bladhark en in zijn armen een hoop bladeren.

Hij zegt dat hij Martijn heet en in de Oosterparkwijk woont. Hoe oud hij is vertelt hij liever niet. En op de foto wil hij al helemaal niet. „Dan gaat het om mij en dat hoeft niet.”

‘Je ziet mensen glimlachen’

Waarom hij het doet? Waarom niet? „Je ziet mensen glimlachen. Dat is prachtig. Bovendien vind ik het zelf mooi om te zien.”

Martijn is sinds een paar weken actief in de Oosterparkwijk. Hij harkt aan de Gorechtkade, het Oosterpark en het Pioenpark. De ene dag is hij een uur bezig, de andere dag langer. Vandaag is hij bezig om een smiley die hij eerder gemaakt heeft een beetje aan te passen. „Hij was niet zo goed te zien.”

Tijdens het harken denkt hij na. Waarom zijn sommige mensen rijk en anderen niet? Waarom krijgen jongetjes blauwe kleren aan en meisjes roze kleren. Af en toe steken voorbijgangers hun duim op. „Mooi, er is een stukje minder spanning in de wereld, dus ik heb wat positiefs bijgedragen.”

Nieuws

menu