Groningen kiest voor vastgoedbedrijf uit Arnhem over invulling van P2, de laatste grote kavel van het Europapark

Het parkeerterrein P2 naast stadion Euroborg. Foto: Corné Sparidaens

ABC Vastgoed uit Arnhem gaat aan de slag met het herinrichten van parkeerterrein P2 in het Europapark in Groningen. Dat meldt de gemeente Groningen dinsdag.

Het bedrijf kwam volgens de gemeente na een selectieprocedure als beste uit de bus.

Tezamen wordt nu gewerkt aan een haalbaar en uitvoerbaar plan, waarin 70.000 vierkante meter grond kan worden gevuld. De bedoeling is dat deze centrale plek op het Europapark voor de helft bestaat uit woningen. Het resterende deel kan andere bestemmingen krijgen.

Hunzecentrale

Op de plek naast het Euroborg stadion stond de Hunzecentrale, de opvolger van de Provinciale Electriciteitsfabriek die van 1915 tot 1963 de elektriciteitsvoorziening verzorgde voor de stad Groningen. De funderingen liggen er nog altijd.

Vijf pijpen in 1998 opgeblazen

De Hunzecentrale kon met de eerste eenheid in 1963 aan de slag. De vijfde eenheid werd in 1970 in gebruik genomen. In de jaren negentig werden ze allemaal weer buiten werking gesteld. De meest in het oog springende onderdelen van de centrale waren de vijf schoorstenen die elk 121,4 meter hoog waren. Zij werden in 1998 opgeblazen. De functie van de Hunzecentrale werd overgenomen door de Eemscentrale, die in de Eemshaven werd gebouwd en vanaf 1976 in productie ging.

Op dit moment wordt het terrein nog gebruikt als parkeerterrein bij voetbalwedstrijden van FC Groningen.

Het plan voor P2 moet in de loop van 2023 klaar zijn. Daarna wordt het terrein bouwrijp gemaakt en volgt de uitvoering.

Nieuws

Meest gelezen

menu