Groningen krijgt Suikerzijderoute voor fietsers en voetgangers tussen Grote Markt en nieuwe woonwijk met 5000 huizen aan westkant van de stad

Inwoners van de toekomstige wijk De Suikerzijde aan de westkant van Groningen staan straks in een mum van tijd op de Grote Markt. Ze krijgen een nieuwe fiets- en voetverbinding dwars door de stad.

Artist impression van de nieuwe fiets- en voetverbinding ter hoogte van het spoor tussen Groningen en Roodeschool.

Artist impression van de nieuwe fiets- en voetverbinding ter hoogte van het spoor tussen Groningen en Roodeschool. Illustratie: Gemeente Groningen

De gemeente Groningen wil tussen het nieuwe stadsdeel waar 5000 woningen zijn gepland en het centrum de zogeheten Suikerzijderoute aanleggen. Met deze nieuwe 2 kilometerlange verbinding voor het langzame verkeer is een bedrag gemoeid van 14 miljoen euro.

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) spreekt van de belangrijkste route tussen de nieuwe woongebieden en de binnenstad. ,,Als je de bereikbaarheid goed op orde hebt, werpt dat een nieuwe blik op de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel. Hier worden het centrum van Groningen en het westen van de stad op een mooie manier aan elkaar geklonken.’’

Sneltreinvaart

Dat het fiets- en voetpad naar De Suikerzijde niet in sneltreinvaart en voor een appel en een ei kan worden aangelegd, heeft te maken met de ‘obstakels’ op de route. Er worden twee viaducten gebouwd om de Westelijke Ringweg en het spoor Groningen-Roodeschool te kunnen passeren. De Suikerzijderoute ligt dichtbij woningen, gebouwen, spoor en wegen, zodat de ruimte om te bouwen beperkt is.

De nieuw route sluit aan op het fietspad richting Hoogkerk en de ‘fietssnelweg’ Groningen-Leek. Daarmee is het een belangrijke verbinding voor forenzen en scholieren die vanuit het Westerkwartier ‘in een streep’ naar de stad fietsen.

Van der Schaaf verwacht dat halverwege volgend jaar kan worden begonnen met de aanleg. Als alles meezit wordt de Suikerzijderoute eind 2023 geopend. De bedoeling is dat tegen die tijd de eerste woningen op het terrein van de voormalige Suikerfabriek klaar zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu