Groningen krijgt XL-testlocatie voor Testen voor Toegang. Vanaf eind augustus 25.000 coronatesten per dag bij P+R Meerstad

Groningen krijgt een XL-locatie voor Testen voor Toegang. Vanaf 22 augustus kan de testlocatie bij P+R Meerstad open. Daar kunnen straks 25.000 coronatesten per dag worden afgenomen.

Foto:

Foto: ANP

In de XL-testlocatie bij P+R Meerstad worden straks coronatesten afgenomen voor Testen voor Toegang. Met een negatieve test kunnen bezoekers naar evenementen. De testen zijn gratis. De XL-testlocatie is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gebouwd. Op de nieuwe locatie kunnen 25.000 testen per dag worden afgenomen.

Het Twentse bedrijf Hestia gaat de testen afnemen. Het bedrijf biedt coronatesten aan voor particulieren en bedrijven. Hestia heeft testlocaties in onder andere Zwolle en Amsterdam en neemt coronatesten af voor onder meer Unilever en KLM.

400 medewerkers

De locatie bij P+R Meerstad is de tweede testlocatie voor Testen voor Toegang in de stad Groningen. De locatie aan de Bornholmstraat blijft open. De XL-testlocatie is vanaf 22 augustus elke dag van 8.00 tot 20.00 uur open. Daarvoor heeft Hestia zo’n 400 medewerkers per dag nodig. Die verwacht directeur Xander Schurink te vinden onder oud-GGD-medewerkers en studenten. ,,Groningen is een studentenstad met veel studenten die een medische studie volgen. Die kunnen bij ons aan de slag.’’

Testen voor Toegang is op dit moment alleen voor evenementen met een vaste zitplaats, zoals sportwedstrijden, concerten en festivals met maximaal 750 bezoekers. Het kabinet neemt vrijdag een besluit over maatregelen voor horeca, inclusief inzet van Testen voor Toegang. Dan kijkt het kabinet ook naar de mogelijkheden voor alle evenementen na 1 september.

Flexibel op- en afschalen

Of het met de evenementen die momenteel door mogen gaan nodig is om 25.000 testen per dag af te nemen in Groningen, is niet aan Hestia, zegt directeur Schurink. ,,Het zijn serieuze aantallen. Het is aan de overheid. Die bepaalt dat. Maar we kunnen flexibel op- en afschalen.’’

Hestia krijgt betaald per inzet. ,,Testen voor Toegang, testen voor reizen en de XL-teststraten hebben alle drie een ander betalingssysteem. Wij krijgen betaald per inzet. De capaciteit is te plannen. Die moeten wij leveren. Dat wordt betaald. Wij krijgen naar ratio betaald’’, zegt Schurink.

Stichting Open Nederland heeft in opdracht van het ministerie van VWS een aanbesteding gedaan voor acht XL-testlocaties in Nederland waaronder die in Groningen. ,,De XL-testlocaties zijn bedoeld om voldoende aanvullende capaciteit te realiseren. Zo kan er voldaan worden aan de vraag tijdens piekmomenten rondom weekenden en evenementen. Met deze locaties kunnen we snel opschalen als het kabinet besluit dat toegangstesten weer breder ingezet kunnen worden’’, aldus een woordvoerder van Stichting Open Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu