Groningen krijgt er 375 hectare bos bij: goed voor klimaat, natuur én landschap 

Westerwolde, met hier het Lieftinghsbroek bij Onstwedde, is nu al de bosrijkste streek van Groningen en wordt dat de komende tien jaar nog meer. Foto: Archief Harry Tielman

Binnen tien jaar krijgt Groningen er 375 hectare nieuw bos bij. Verspreid over de provincie wordt bovendien eenzelfde oppervlak aan boomsingels en groenstroken aangelegd.

Dat is de kern van het provinciale uitvoeringsprogramma Bos en Hout. Het provinciebestuur trekt 1,4 miljoen euro uit voor dit grootschalige beplantingsplan. Daarvan profiteert zowel het klimaat en natuur als het Groninger landschap.

Bosareaal groeit met 10 procent naar bijna 8000 hectare

Het plan betekent een groei van 10 procent van het huidige areaal van 7100 hectare bos in de provincie. Gemiddeld komt er jaarlijks 75 hectare bos bij, met als voornaamste ‘zoekgebieden’ het nu ook al bosrijke Westerwolde en de regio ten noorden van Appingedam.

Het programma biedt volgens gedeputeerde Henk Staghouwer ook kansen voor ,,de stoffering van het Groninger landschap’’. Daarbij wordt zoveel mogelijk aangesloten op de bestaande landschapskarakteristieken. Dat betekent bijvoorbeeld in het open landschap van Noord-Groningen juist geen bos. Daar denkt de provincie vooral aan houtsingels langs kanalen en wegen.

Aansluiten op landschap: bos in Westerwolde, houtsingels in Westerkwartier

In regio’s als het Westerkwartier en Gorecht sluit het programma aan op de karakteristieke houtwallen en -singels in het landschap. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van boom- en struiksoorten die van nature ook in de provincie voorkomen.

Een belangrijke partner voor het bebossingsprogramma is Staatsbosbeheer. Coördinator Bosuitbreiding Ariën Sikken is enthousiast over de samenwerking. ,,Dit programma sluit helemaal aan bij onze eigen ambities.’’

SBB realiseert leeuwendeel van nieuw bos

In het kader van het Klimaatakkoord uit 2019 wil SBB landelijk 5000 hectare nieuw bos realiseren. Groningen tekent voor een belangrijk deel daarvan: 250 hectare, ook het leeuwendeel van het areaal dat de provincie de komende tien jaar aan nieuw bos wil realiseren.

Ook rond boerderijen wil de provincie samen met eigenaren zoveel mogelijk nieuw groen aanplanten, te beginnen in het Wierdenland, langs de waddenkust en in Zuidoost-Groningen. Van de 1250 grotere erven in de provincie moet zeker een kwart de komende tien jaar door groen worden omzoomd.

Ook honderd hectare industriegrond moet beplant

Een aanzienlijk deel van het nieuwe groen is gepland op bedrijventerreinen. Groningen telt nu bijna 8000 hectare aan veelal kaal industriegebied, meer dan het totale bosoppervlak. Daarvan moet de komende tien jaar 100 hectare worden beplant, in onder meer de Eemshaven, Winschoten, Middelstum, Winsum, Appingedam en Pekela.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu