Groningen krijgt er een gaykroeg bij (en iedereen is welkom)

Uitbater Erik Verschragen voor zijn café in de Akerkstraat in Groningen. Foto: Duncan Wijting

Goed nieuws voor de LHBTI-gemeenschap in Groningen. Er komt een nieuwe gaybar bij in hartje Stad. Vanaf donderdag 2 augustus opent Café uit de Kast in de Akerkstraat haar deuren.

Een plek waar ieder mens zich op zijn of haar gemak kan voelen. Dat is wat uitbater Erik Verschragen (52) wil realiseren met de Café uit de Kast. „De naam kwam zomaar in me op. Een goede vondst al zeg ik het zelf; niet te schunnig.”

Verschragen is sinds een jaar uitbater van roemrucht Café De Witte Raaf, een oud schipperscafé in een zijstraatje van de Vismarkt in de schaduw van de Der Aa-Kerk in Groningen. „De vorige uitbater, Frans van Donderen, kwam op z’n tweeëntachtigste nog op de fiets uit Eelderwolde om de kroeg een paar uur open te doen”, vertelt Verschragen.

Een gezellig jaar

Het idee kwam een paar maanden geleden. In de Der Aa-Kerk werd een LHBTI-festival georganiseerd. Een lesbienne eindigde die avond alleen bij hem in de kroeg, nadat haar hetero vriendin er met een vent vandoor was gegaan.

Verschragen ging met haar naar Bar de Rits aan de Pottebakkersrijge. Daar zei barman John tegen hem: „Kom eens vaker langs.” Verschragen was gecharmeerd van de gezelligheid in de bar, dus dat deed hij. De Witte Raaf liep niet slecht, maar raakte wel een beetje uitgestorven; de energie was weg.

Door opnieuw open te gaan als gay-minded kroeg hoopt Verschragen weer wat schwung in de zaak te brengen. „Ik heb er een heel goed gevoel bij. Ik hoef geen bakken met geld te verdienen, maar ik hoop dat het een gezellig jaar wordt”, blikt hij vooruit.

Tweede homocafé binnen de grachten

Nog niet zo lang geleden was Bar de Rits de enige gaykroeg in de stad. Bekende homocafés De Mac, The Duke, Golden Arm, El Rubio en De Kast sloten hun deuren. Met Café de Prins en Café uit de Kast zijn er straks weer twee gaykroegen binnen de grachten.

Voor de heropening heeft de uitbater een paar dingen aangepast, maar het café behoudt zijn oorspronkelijke uitstraling. „Nieuwe tafels erin, een paar mooie lampen”, vertelt Verschragen terwijl hij een discobal en wat feestverlichting aanzet, „je moet er geen circus van maken.”

Nieuws

Meest gelezen

menu