Groningen krijgt vijf maanden de tijd om plannen voor supermarkt in Haren aan te passen

Het centrum van Haren. De gemeente Groningen moet de plannen voor de komst van een supermarkt nog eens goed tegen het licht houden Foto: Jan Willem van Vliet

De Raad van State geeft de gemeente Groningen vijf maanden de tijd om het centrumplan van Haren bij te schaven.

Zo eist de Raad dat er een inpandige laad- en losruimte in de geplande supermarkt moet komen. Het bestemmingsplan maakte ook een half open laad- en losruimte mogelijk. Dat zou tot veel meer overlast bij de bewoners van de Molenweg leiden, als vrachtwagens in en uitrijden.

Omdat de inpandige laad en losruimte verdiept zal worden aangelegd, moet de gemeente ook onderzoeken wat het effect daarvan is op de grondwaterstromen en de waterhuishouding in het algemeen.

Is uitbreiding winkels en horeca wel een goed idee?

 Verder moet de gemeenteraad zich ook nog eens achter de oren krabben of het wel zo’n goed idee is om in de noordelijke strook van het centrum horeca en winkels mogelijk te maken. Tijdens de rechtszaak van afgelopen juni zei de gemeentewoordvoerder nog dat dat niet de bedoeling is.

Toch maakt het plan horeca en winkels mogelijk waar omwonenden behoorlijk last van kunnen krijgen. Het probleem is opgelost als Groningen de horeca en detailhandel uit het bestemmingsplan schrapt.

Gemeente Groningen moet huiswerk overmaken

Voor de rest heeft de hoogste bestuursrechter alle bezwaren tegen het centrumplan verworpen. Zo ook het voorstel van omwonenden om de supermarkt aan de Emmalaan te bouwen. Daarover stelt het bestuursrechtscollege dat de gemeente het winkelcentrum in Haren wil versterken met een nieuwe supermarkt.

Doel is om meer bezoekers te trekken die behalve naar de super ook even naar de andere winkels in de buurt gaan. Over 20 weken bekijkt de Raad of Groningen haar huiswerk goed overgedaan heeft en komt dat met een einduitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu