Groningen laat tweede asielboot aanrukken wegens coronagevaar

De Arkona, de tweede asielboot, wordt aangemeerd achter de Amanpuri (achtergrond). Foto: Peter Wassing

Groningen krijgt tijdelijk een tweede asielboot in verband met de coronacrisis. De huidige slaapboot en de opvang in het voormalige F1-hotel zijn te krap om te voldoen aan de 1,5 meter afstand-grens.

Donderdag meerde daarom de Arkona af naast de Amanpuri die sinds 2017 aan de kade van het Eemskanaal ligt. Op dat schip worden ruim honderd asielzoekers opgevangen en in het F1-hotel nog eens bijna zoveel.

Veiligheid in geding op krappe tweepersoonskamers

Het merendeel van die tweehonderd bewoners verblijft nu op kleine tweepersoonskamers. Bij een besmetting is het risico van verspreiding groot. RIVM en de GGD eisen maatregelen omdat de veiligheid in het geding is. Veel bewoners hebben een zwakke gezondheid.

Wethouder: ‘Bij besmetting vrijwel zeker slachtoffers’

,,Volgens deskundigen bestaat het risico dat bij één besmetting een snelle verspreiding onder de bewoners plaatsvindt’’, zegt wethouder Glimina Chakor. ,,Gezien de kwetsbare doelgroep zou dat volgens medici vrijwel zeker tot slachtoffers leiden.’’

,,Zonder maatregelen zou dit medisch gezien op een ramp kunnen uitdraaien’’, zegt ook directeur John van Tilborg van vluchtelingenorganisatie Inlia die de opvang in Groningen runt in opdracht van gemeente en ministerie.

,,Zowel op de boot als in het hotel wonen heel veel, heel kwetsbare mensen in een veel te kleine ruimte’’, stelt Van Tilborg. ,,Er zitten mensen tussen met hart- en orgaantransplantaties, immuunziektes: het is een grote, veel gevoeliger groep dan gemiddeld.’’

Met extra boot wel ruimte voor anderhalve meter afstand

Met de Arkona erbij kunnen de bewoners zodanig worden gespreid dat wél de voorgeschreven anderhalve meter afstand tussen de bewoners in acht kan worden genomen. De tweede boot is voorlopig voor drie maanden besteld.

De Groningse asielopvang is sinds vorig jaar maart onderdeel van de Landelijke Vreemdelingen Voorziening, onder leiding van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat betaalt de kosten voor de tweede boot: 370.000 euro. Ook in de andere vier steden die deelnemen aan de LVV-proef, kijkt het ministerie naar vergelijkbare maatregelen.

Inlia opent volgens Van Tilborg een 24-uurs telefoonlijn voor omwonenden met vragen over de gezondheidsrisico’s. De vluchtelingenorganisatie stelt hen donderdag op de hoogte van de komst van de Arkona.

Reeks maatregelen moet virus buiten deur houden

Inlia probeert het virus met een reeks maatregelen buiten de deur te houden bij haar beide opvanglocaties in de stad. ,,Het is nu alle zeilen bijzetten’’, zegt Van Tilborg.

Zo is het medisch team versterkt naar vier en mogelijk vijf binnenkort man. Verder gaat alle binnenkomende post pas na 24 uur ‘quarantaine’ naar de bewoners en wordt persoonlijk contact tussen medewerkers en bewoners zoveel mogelijk beperkt. Het leefgeld wordt bijvoorbeeld via een luikje uitgereikt

Verder hebben de Vreemdelingenpolitie en de Dienst Terugkeer en Vertrek voorlopig alle activiteiten voor een terugkeer naar het thuisland opgeschort. De LVV-bewoners zijn uitgeprocedeerd of hebben om andere redenen geen recht meer op een plek in de reguliere asielcentra. De opvang is bedoeld om hen van de straat te houden en actief te helpen met een terugkeer.

Tijdelijke uitbreiding niet nodig in Eelde en Emmen

Tijdelijke uitbreiding is volgens de Inlia-directeur niet aan de orde voor de andere opvanglocaties die zijn organisatie runt. ,,Veruit de kwetsbaarste mensen zitten in Groningen.’’ In de ‘Tussenvoorziening’ in Eelde wonen uitsluitend gezinnen met een verblijfsstatus in ruime gezinskamers. En in Emmen is de opvang verspreid over meerdere woningen waar bewoners voldoende afstand kunnen houden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu