Groningen meldt zich als enige grote stad voor deelname aan ‘wietproef’

Als enige van de grote steden haakt Groningen aan bij de landelijke ‘wietproef’. Burgemeester Peter den Oudsten heeft zijn gemeente officieel aangemeld.

Gemeenten konden tot deze week beslissen of zij willen meedoen aan een proef met de legale teelt van marihuana. In totaal negentien gemeenten hebben zich aangemeld waaronder ook Oldambt (Winschoten) en Midden-Groningen (Hoogezand). De vijf grootste steden van het land bedanken echter.

Proefgemeenten kopen straks bij ‘staatstelers’

Als het aan Den Oudsten ligt, zit Groningen straks wel bij de acht tot tien gemeenten die minister Ferdinand Grapperhaus wil aanwijzen voor het ‘Experiment Gesloten Coffeeshopketen’. In die plaatsen kopen de coffeeshophouders hun softdrugs vier jaar lang niet meer op de illegale markt maar bij tien geselecteerde ‘staatstelers’.

Anders dan de twaalf Groningse coffeeshophouders en anders dan zijn collega’s in de vijf grote steden ziet de Groningse burgemeester geen bezwaren in zo’n proef. Hij is niet bang voor schadeclaims en juridische procedures en verwacht ook geen opleving van de illegale straathandel doordat de kwaliteit en variatie van het aanbod van ‘staatstelers’ terugvalt.

‘Grote 5’ bang voor extra kosten en rechtszaken

Juist die risico’s hebben het aanvankelijke enthousiasme bij de ‘Grote 5’ over de proef weggenomen. Volgens Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven stelt minister Grapperhaus knellende randvoorwaarden. Zij vrezen juridische procedures en hoge extra kosten voor voorbereiding, toezicht en handhaving. Ook is onduidelijk wat er na de proefperiode van vier jaar gebeurt.

Den Oudsten vertrouwt er juist wel op dat het Rijk de experimentgemeenten alle extra kosten vergoed, schrijft hij in een toelichting aan de gemeenteraad. Daarbij wijst hij erop dat de randvoorwaarden de laatste maanden al fors zijn verbeterd. Ook de risico’s van schadeclaims en bezwaarprocedures liggen volgens de burgemeester niet op het bordje van de gemeenten maar op dat van het Rijk.

Burgemeester wil Groningse raad nog horen

Formeel heeft Den Oudsten zijn gemeente voorwaardelijk aangemeld, want hij kan de gemeenteraad niet eerder dan volgende week raadplegen. In principe mag de burgemeester zelfstandig beslissen over deelname, maar hij wil de raad betrekken in zijn uiteindelijke keus.

De politiek zal echter met zwaarwegende argumenten moeten komen om Den Oudsten nog op andere gedachten te brengen. De raad liet zich onlangs nog over de voors en tegens informeren tijdens een hoorzitting met de plaatselijke coffeeshophouders. Die keerden zich unaniem tegen deelname. Alle bezwaren die zij aanvoerden, worden nu echter door de burgemeester in zijn brief aan de raad weerlegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu