Groningen pikt het niet langer. Zaterdag fakkeltocht tegen gaswinning en vernedering: #respectvoorGroningen | DVHN Live

Deelnemers aan de fakkeloptocht van 2018 trekken door Groningen. Foto: ANP/OLAF KRAAK

Een grote protestactie tegen de gaswinning en tegen de vernedering van Groningen is zaterdagavond om 20 uur gepland op de Vismarkt in Groningen. De demonstratie #Respectvoorgroningen bestaat uit een fakkeltocht die begint op de Vismarkt waar de Groninger Bodem Beweging veilige fakkels uitdeelt.

Respect voor Groningen betekent volgens de initiatiefnemers van de demonstratie dat er een ruimhartige en rechtvaardige schadeafhandeling komt, een vlotte en doortastende versterkingsoperatie en een wettelijk vastgelegde einddatum voor het sluiten van de Groninger gaskraan.

Het protest is met name gericht tegen het falende overheidsbeleid, dat maandag met de mislukte poging 220 miljoen euro subsidiegeld over de gedupeerden te verdelen pijnlijk zichtbaar werd. Dat was een nieuwe klap in het gezicht van de Groningers die nog niet bekomen waren van het nieuws van vier dagen eerder: dat de gaskraan extra wordt opengedraaid.

 

De demonstratie trapt af met een nog onbekende spreker en er zal muziek zijn vanaf een geïmproviseerd podium.

Dan zet de menigte zich in beweging voor een tocht door de binnenstad. Hoe de route eruit ziet is nog niet bekend. Aan het einde van de tocht zijn er opnieuw enkele sprekers op de Vismarkt. Het zal volgens oud-nachtburgemeester en evenementenorganisator Chris Garrit gaan om bekende Groningers en bekende Nederlanders.

Paas praat alleen maar

,,In elk geval zal het niet René Paas zijn. De commissaris van de Koning is niet welkom bij deze demonstratie omdat we niet kunnen instaan voor zijn veiligheid. De menigte zou boos op hem kunnen worden, want hij doet steeds niks. Hij praat alleen maar en danst naar de pijpen van Den Haag’’, zegt Garrit.

De organisatie hoopt op een grotere opkomst dan bij de fakkeloptocht tegen de gaswinning in januari 2018. Toen liepen duizenden ongeruste Groningers mee. ,,De nood is nog hoger, zeker na het subsidie-debacle van gisteren. Wat een niveau’’, zegt Garrit. ,,Door de fakkeloptocht creëren we verbondenheid.’’

 

Natuurlijke afstand

De organisatie streeft ernaar de coronamaatregelen na te leven. ,,Fakkels houden ons van nature op afstand van elkaar’’, zegt Garrit. Hij is met SP-kamerlid Sandra Beckerman en de Groninger Bodem Beweging initiatiefnemer van de demonstratie.

Kijk live mee

DVHN zendt de fakkeltocht van zaterdagavond live uit op www.dvhn.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu