Groningen schrikt: Gerrit Krolbrug blijft tot eind dit jaar dicht. Stad wil dat minister ingrijpt

De Gerrit Krolbrug nadat deze kapotgevaren werd.

De Gerrit Krolbrug nadat deze kapotgevaren werd. Foto: DVHN

De Gerrit Krolbrug in Groningen blijft tot bijna eind dit jaar ontoegankelijk voor mensen die er overheen moeten rijden. Ook de nieuwe definitieve brug is weer vertraagd.

Rijkswaterstaat heeft de opening van de beloofde tijdelijke noodbrug bij de Gerrit Krolbrug in Groningen, die in mei 2021 is stukgevaren, verschoven van rond de zomer naar het eind van het jaar. De dienst laat bovendien weten dat de procedure voor de nieuwe definitieve brug, die eind 2026 klaar zou zijn, zeker een en mogelijk drie jaar is vertraagd.

Fiets aan de hand

De Gerrit Krolbrug, waar dagelijks bijna 20.000 fietsers overheen reden, is sinds een aanvaring op 15 mei 2021 ontoegankelijk voor een grote groep mensen, onder wie bestuurders van bakfietsen, andere zware twee- en driewielers, kinderwagens, rollators, scootmobielen, fietsen met aanhangwagentjes, rolstoelen en fietsers en voetgangers voor wie de trappen te hoog zijn.

Het gros van de voetgangers en fietsers beklimt de trappen noodgedwongen met de fiets aan de hand. Daar hebben de meeste mensen na ruim twee jaar meer dan genoeg van. De hoge vaste voetbruggen zijn alleen bedoeld voor mensen die snel naar de overkant willen als de gewone brug open staat. Voor auto’s en langzaam verkeer naar bedrijventerrein Ulgersmaborg (Ulgersmaweg) is de hellingbaan geen oplossing. Zij moeten sowieso nog jaren wachten op de nieuwe definitieve brug.

Onacceptabel

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's