Groningen slaat het landelijk advies in de wind en gaat juist extra testen op corona, deze UMCG-viroloog legt uit waarom

Prof. dr. Alex Friedrich, arts-microbioloog van het UMCG. Foto: Archief Alessandra Baltodano

De maatregelen rond de uitbraak van het coronavirus in Nederland worden strenger. De roep om meer te testen groeit, maar alleen Groningen geeft daar gehoor aan. UMCG-viroloog Alex Friedrich, die zelf corona opliep, legt uit waarom.

Het landelijk antwoord op de roep om meer corona-testen is dat er onvoldoende capaciteit is. Dat gaat er bij Alex Friedrich, arts en microbioloog van het UMCG in Groningen, niet in. Zegt hij in een interview met De Groene Amsterdammer. ,,Wij hebben ons losgekoppeld van het landelijke beleid en doen het gewoon bij zorgverleners: testen, testen, testen.”

Waarom?

Groningen doet het dus anders. Maar waarom? Friedrich is het oneens met een stellig punt dat de basis vormt van het Nederlandse RIVM-beleid, namelijk dat je pas vanaf het moment dat je symptomen hebt besmettelijk bent en thuis moet blijven – en dat als gevolg daarvan alleen contacten worden opgespoord die contact hebben gehad met de positief geteste persoon nádat deze ziek werd.

Friedrich: ,,Dat is gewoon niet waar, net zoals dat het niet waar is dat kinderen het virus niet kunnen overdragen. In de noordelijke provincies hebben we daarom van begin af aan gezegd: we rekenen twee dagen terug vanaf die eerste ziektedag en sporen ook die contacten op. Ten tweede, kinderen zijn besmettelijk ook al worden ze zelf niet ziek.”

Epidemie

Bovendien zit Noord-Nederland in een heel andere fase van de uitbraak dan de provincies in het zuiden en het westen van het land, meent Friedrich. Dat vraagt dus ook om andere maatregelen. Omdat Groningen (en de rest van het Noorden) proactief reageert, ziet de arts de situatie in de regio met vertrouwen tegemoet.

Wel moeten we rekening houden met meer maatregelen, die wellicht ook langer duren dan we aanvankelijk dachten. Voor nu gelden de door de overheid afgekondigde afgekondigde maatregelen tot 6 april. Friedrich denkt dat deze tot minimaal mei verlengd gaan worden: ,,Misschien zullen de maatregelen nog langer duren dan mei, maar dat weten we nog niet. Dat ligt eraan hoe goed het nu lukt om het te dempen.”

Nieuws

menu