Groningen sluit na vijftig jaar hertenkamp in Stadspark

De hertenkamp in het Stadspark gaat na vijftig jaar dicht: de ondergrond is te nat en de gemeente ziet geen mogelijkheden om te voorkomen dat het telkens weer in een modderpoel verandert. Bezoekers storen zich aan de omstandigheden in het kampje (volgende foto) Foto: Archief Geert Job Sevink

Na ruim vijftig jaar sluit het hertenkamp in het Stadspark in Groningen. De dertig herten worden dit najaar en volgend voorjaar herplaats elders in het land.

De gemeente Groningen vindt de staat van het hertenkamp ‘onwenselijk’. Hoewel het officieel nog aan alle wettelijke eisen en regels voldoet, is het eigenlijk te klein voor de kudde.

Veel vragen over herten in modderpoel

In droge periodes schieten onkruid en pitrus hoog op, maar bij nat najaars- en winterweer wordt het gras totaal vertrapt. De dieren lopen in de modder en worden met droogvoer in leven gehouden. Steeds meer Stadsparkbezoekers en ook raadsleden trekken daarover aan de bel.

De gemeente grijpt daarom nu in. Vanaf dit najaar wordt het kamp ontmanteld. De kudde verkleinen of de locatie in het Stadspark uitbreiden is geen optie. Dat helpt niet tegen het probleem van de te drassige bodem. Er zijn bovendien geen andere plekken in het Stadspark of elders in de stad om het kamp naartoe te verplaatsen.

Herten gaan naar andere plekken in het land

Groningen heeft daarom het gespecialiseerde bedrijf Claessens Parkdieren ingehuurd om elders in het land een plek te vinden voor de kudde: één oude bok, een oude hinde en 28 jongere hindes. Zij worden in september en oktober verplaatst. De jonge aanwas van dit jaar is dan nog te jong om verdoofd te worden voor transport. Zij volgen in januari en februari.

Over een nieuwe bestemming voor de locatie denkt de gemeente nog na in het kader van de toekomstvisie die nu wordt ontwikkeld voor het hele Stadspark. De 17.000 euro die de sluiting bespaart, blijft beschikbaar voor het park. Voorlopig kunnen de geitenbokken en het paard van het aangrenzende kinderboerderij straks grazen op het voormalige hertenkamp.

Nieuws

Meest gelezen

menu