Groningen snakt naar veiligheid

Foto: Archief DvhN

Provinciale Staten van Groningen willen van het Staatstoezicht op de Mijnen weten op welk niveau van de gaswinning de Groningers veilig zijn.

Provinciale Staten van Groningen willen van het Staatstoezicht op de Mijnen weten op welk niveau van de gaswinning de Groningers veilig zijn.

,,Dat onderzoek is dertig jaar tegengehouden. Het is onethisch om de Groningers hierover nog langer in onzekerheid te laten. We hebben recht op duidelijkheid. De tijd dat verstoppertje kon worden gespeeld is voorbij'', zegt Statenlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie).

Motie
Woensdag dient de partij, met in ieder geval de coalitiepartners, een motie in waarin wordt aangedrongen op onderzoek. Meerdere partijen in de Staten hopen dat de Tweede Kamer dit verzoek steunt.

Van der Graaf: ,,Uit onderzoek blijkt dat bij een productie van 33, 27 en 21 miljard kuub gas per jaar het aantal aardbevingen nog steeds licht toeneemt. Dat is best heftig. Er is nooit onderzocht op welk productieniveau de seismiciteit afneemt.''

SP-Statenlid Sandra Beckerman vindt dat schokkend. ,,Nog steeds weten we niet wanneer we veilig zijn. We houden ons vast aan de 12 miljard kuub waar het Staatstoezicht op de Mijnen ooit over repte. Heel belangrijk is de vraag hoe je veilig kunt afbouwen in die richting. Waar ligt het omslagpunt?'' Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft bekendgemaakt dat hij de gaswinning wil terugschroeven van 33 naar 27 miljard kuub. Daarmee is de leveringszekerheid gegarandeerd. De VVD en ook de PvdA denken dat het juist gevaarlijk is om snel te gaan voor de 12 miljard kuub per jaar. Dat is het streefcijfer in het college-akkoord van SP, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en D66.

Veiliger
,,Daar wordt Groningen bepaald niet veiliger van'', zeggen Statenleden Mirjam Wulfse (VVD) en Eugenie Stolk (PvdA). ,,Het Staatstoezicht op de Mijnen waarschuwt voor een te snelle productiedaling in de gaswinning. Die leiden juist tot meer aardbevingen'', zegt Stolk. ,,Beter is het om de winning geleidelijk terug te schroeven'', aldus Wulfse. ,,Hou scherp in de gaten waar de bevingsrisico's het grootst zijn en leg daar de nadruk op bouwkundige versterking.'' Vandaag proberen de Staten richting Tweede Kamer ook een krachtig signaal af te geven voor het behoud van de waardevermeerderingsregeling. Dat is de energiepremie van 4000 euro voor gedupeerden in de bevingsregio. Meerdere partijen in de Tweede Kamer hebben zich uitgesproken voor de compensatie die de minister wil afschaffen. De VVD in Groningen vindt dat er een nieuwe waardevermeerderingsregeling moet komen. Wulfse: ,,We pleiten al drie jaar voor een regeling waarbij ook levensloop bestendig verbouwen is toegestaan.''

 

 

 

 

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu