Groningen soepel met extra terrasruimte om horeca na coronastop weer op de been te helpen

De gemeente Groningen zal soepel omgaan met vergunningsaanvragen voor nieuwe terrassen om horecaondernemers te helpen hun bedrijf weer op poten te krijgen na de coronastop.

Dat zegt burgemeester Koen Schuiling. ,,Als wij ondernemers kunnen helpen door een beetje uit te breiden zijn wij daar zeker toe bereid’’, aldus Schuiling. Groningen wil volgens hem ‘creatief meedenken’ om de horeca zoveel mogelijk speelruimte te geven, ,,zonder dat heel veel mensen ziek worden’’.


Premier Rutte en minister De Jonge kondigden woensdag aan dat restaurants vanaf 1 juni de deuren weer mogen openen, maar met maximaal dertig bezoekers tegelijk in de zaak. Cafés blijven voorlopig dicht maar mogen wel hun terras openen, mits ze erop toezien dat hun klanten zich houden aan de anderhalvemeter-afstandsregel.

De horeca reageert gemengd positief op die versoepeling. De nieuwe regels maken het lastig om rendabel te draaien en dus beraden ondernemers zich hoe ze hun zaak zo goed mogelijk weer overeind kunnen krijgen. Extra terrasruimte betekent meer klanten en dus meer omzet.

In Amsterdam heeft de horeca daarom plannen gelanceerd om onder meer de hele Nieuwmarkt tijdelijk aan te wijzen tot terrasplein. Schuiling is er echter geen voorstander om bijvoorbeeld de Grote Markt volledig tot terrasgebied te bestempelen. ,,Dan trekken we toch weer een heleboel mensen op één plek. Dat leidt dan weer tot een haard van infectie en worden heel veel mensen ziek.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
Coronavirus
menu