Groningen stampt razendsnel tijdelijk busstation uit de grond, passagiers op het laatste moment op de hoogte gebracht

Tijdelijk busstation aan de Zaanstraat. Foto: Duncan Wijting

Groningen legde donderdag de laatste hand aan een tijdelijk busstation. Daarmee kan het asfalteren van de Stationsweg donderdagavond volgens plan doorgaan.

Reizigers zijn pas op het laatste moment op de hoogte gebracht van de onverwachte verhuizing. Qbuzz waarschuwt hen dat de overstap op de trein extra lang duurt.

Voor elf buslijnen suggereert Qbuzz een alternatieve halte te gebruiken aan het Gedempte Zuiderdiep bij de Ubbo Emmiusstraat. Zes andere lijnen die daar normaal wel langsrijden, komen daar nu juist niet. Het Hereplein wordt alleen door lijn 8 bediend.

Niet helemaal duidelijk

Het (zeer) tijdelijke busstation is ondergebracht op het voormalige P+R-terrein aan de Zaanstraat, achter de Parkweg. Dat terrein ligt langs de vaste busroute tussen Hoofdstation en P+R-Hoogkerk. De meeste buslijnen moeten donderdagavond, vrijdagavond en zaterdagmorgen omrijden om er te komen. Vrijdag overdag en zaterdag na 12 uur rijden de bussen wel via het gewone busstation.

Bij haltes op onder meer het Hereplein hangt pas sinds donderdag informatie over de wijzigingen. Het is niet helemaal duidelijk waarom Qbuzz er pas zo laat van wist.

Volgens het OV-bureau heeft de gemeente pas vorige week duidelijk gemaakt dat de Stationsweg vanwege het asfalteren volledig dicht moest. Kennelijk was er eerder niet stil gestaan bij de gevolgen en duurde het even voordat er een goed alternatief was gevonden. De klus staat niet op de actuele kaarten met werkzaamheden van gemeente en Groningen Bereikbaar.

Rijplaten

De gemeente heeft het P+R-terrein, waar het nieuwe muziekcentrum komt, met rijplaten toegankelijk gemaakt voor bussen vanaf het Hoornsediep/Parkweg. Een deel halteert langs de weg. Voor het merendeel van de bussen is de voormalige parkeerplaats verstevigd met puin. Er is ook een accommodatie neergezet voor chauffeurs.

Qbuzz en Arriva rijden donderdagavond vanaf 20 uur vanaf P+R Zaanstraat en komen dan niet meer op de Stationsweg. De operatie is maar voor twee avonden en een ochtend (zaterdagmorgen) nodig. Daarna is het asfalt op de Stationweg vernieuwd en kunnen de bussen terug naar hun oude plek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu