Groningen steekt 2 miljoen in nieuwe elektrische onderhoudsboten: maar de oude 'Thomas von Seeratt' figureert straks misschien in museum

De provincie Groningen wil voor ruim 2 miljoen twee nieuwe elektrische onderhoudsboten aanschaffen. De huidige schepen zijn verouderd en hard aan vervanging toe.

De 'Thomas von Seeratt' in actie bij een bijzondere missie: het liften van vier gestolen auto's van de bodem van het Noord-Willemskanaal, in 2018.

De 'Thomas von Seeratt' in actie bij een bijzondere missie: het liften van vier gestolen auto's van de bodem van het Noord-Willemskanaal, in 2018. Foto: Archief DvhN

Als Provinciale Staten groen licht geven voor deze investering is Groningen straks de eerste provincie met een volledig duurzaam aangedreven onderhoudsvloot.

De oudste van de huidige twee boten die de provincie nu nog inzet voor onderhoudswerk aan vaarwegen, bruggen en sluizen is inmiddels 51 jaar oud. Voor dat schip, de DWK, rest straks waarschijnlijk alleen de sloop.

Het ene schip naar de sloop, het andere naar het museum?

Voor jongste, de ‘Thomas von Seeratt’ (uit 2021), zoekt de provincie een koper. Maar eerst krijgt dit werkschip mogelijk nog een bijzondere, tijdelijke bestemming: in het Groninger Museum.

De boot is vernoemd naar de legendarische scheepskapitein Von Seeratt die heldenfaam verwierf tijdens de zogheten Kerstvloed van 1717. Bij die ramp werd de Groninger zeedijk onder zijn leiding in allerijl versterkt waardoor het aantal slachtoffers ‘beperkt’ bleef tot ruim tweeduizend.

De ‘Thomas von Seeratt’ mogelijk opgenomen in slavernijtentoonstelling

Maar voordat Von Seeratt naar Groningen kwam als hoofd van provinciale waterstaat, was hij tien jaar lang kapitein op slavenschepen van de West Indische Compagnie.

Daarom ziet het Groninger Museum de varende naamdrager van de geboren Zweed als een mooie aanvulling op de aanstaande expositie over het Groningse slavernijverleden. De provincie kijkt samen met het museum of het schip in 2022 een plek kan krijgen in die tentoonstelling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu