Groningen stelt viering 75 jaar bevrijding uit

Veel activiteiten voor de viering van 75 jaar vrijheid worden uitgesteld. Foto Corné Sparidaens

Alle evenementen van 75 jaar vrijheid in Groningen worden uitgesteld naar oktober. Dit is het voorstel van de provincie aan het landelijk comité 75 jaar vrijheid.

Alle evenementen van 75 jaar vrijheid in Groningen worden uitgesteld naar oktober. Dit is het voorstel van de provincie aan het landelijk comité 75 jaar vrijheid.

,,Ons voorstel is dat alle projecten, waaronder de grote evenementen in Groningen en Delfzijl worden verplaatst en tussen oktober 2020 en 5 mei 2021 plaatsvinden’’, zegt projectleider Bart Corporaal van de provincie Groningen.

,,Het is een hard gelag, hier hebben zoveel mensen zoveel tijd en energie in gestoken. Het is alsof een half jaar werk is verdampt. Aan de andere kant kunnen we gewoon niet anders. Dat is de realiteit. We kiezen ervoor in oktober weer te beginnen omdat het dan 75 jaar geleden is dat de Verenigde Naties werden opgericht.’’

Bevrijdingsactiviteiten tussen oktober en mei

In de stad Groningen was vanaf 16 april - de bevrijding van de stad - een driedaags evenement gepland met een herdenkingsdienst in de Der Aa-Kerk, een filmavond op de Grote Markt waar ook een groot podium zou komen voor optredens van bekende landelijke en regionale artiesten. In Delfzijl zou op twee mei een groot festival plaatsvinden met onder meer een optreden van Douwe Bob en Frans Duijts.

Het programma voor de viering van 75 jaar vrijheid wordt in opdracht van de Provincie Groningen gemaakt door De Verhalen van Groningen, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), Stichting Vier 5 mei, Synagoge Groningen, Tocht om de Noord, Centrum Groninger Taal en Cultuur, Stichting Pandeon, gemeente Delfzijl, het Forum Groningen en de gemeente Groningen. De begroting is 1,1 miljoen euro.

21 activiteiten in 12 gemeenten

De Verhalen van Groningen had in totaal 21 activiteiten, zoals tentoonstellingen, lezingen en optredens, in twaalf gemeenten gepland op basis van verhalen over de bevrijding die zij tijdens verhalencafés verzamelde. Corporaal: ,,Ze legden 75 iconische verhalen vast.’’

Een greep: in Delfzijl was een zesdorpenroute uitgezet waar bezoekers de bevrijdingsdagen op een interactieve manier konden beleven. In Tolbert wordt in een betonnen silo naast de Cazemier boerderij schilderingen van zeven lokale verhalen uit de oorlog aangebracht. In Veele was een herdenking voor drie gesneuvelde, Belgische soldaten gepland. Er was rekening gehouden met de komst van ongeveer honderd paracommando’s, familie en nabestaanden. In theater vanBeresteyn in Veendam gingen leerlingen van groep acht tien ouderen over de oorlog interviewen. Corporaal: ,,Maar de scholen zijn dicht dus dit kan ook niet doorgaan.’’

Bevrijdingsfestival uitgesteld?

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor het Bevrijdingsfestival. ,,Het wachten is nu op de overheid’’, zegt directeur Diederik van der Meide van het Bevrijdingsfestival die al had aangekondigd dat dit festival na twintig jaar zijn laatste zou zijn. ,,Mocht het worden uitgesteld dan denk ik niet dat het logisch is het festival later dit jaar te houden. Ik zou er dan voor kiezen het pas weer in 2021 te houden.’’

Aangepast programma Nationale Herdenking en viering bevrijding

Juist nu is Dodenherdenking 4 mei en het vieren van 75 jaar vrijheid belangrijk, zo laat het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten. ‘Voor de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding op 4 en 5 mei wordt een vorm ontwikkeld die past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden. In overleg met lokale en regionale organisatoren, overheden, media en de Bevrijdingsfestivals, stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei de komende weken een passend programma op.

Nederlanders voelen zich juist op 4 en 5 mei sterk met elkaar verbonden. Juist die behoefte aan gezamenlijkheid wordt in deze moeilijke periode sterk in onze samenleving gevoeld. Dat is voor ons het voornaamste uitgangspunt bij de vormgeving van deze twee voor iedereen zo belangrijke dagen.Wij overleggen met alle betrokkenen over een mooie en eigentijdse manier om 4 en 5 mei vorm en inhoud te geven.

We willen mogelijk maken dat de hele Nederlandse samenleving ondanks de moeilijke omstandigheden op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan herdenken en stil kan staan bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vragen speciale aandacht voor de veteranen en al die mensen die de verschrikkingen van deze oorlog zelf hebben meegemaakt en extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.

Vrijheid-express rijdt niet

De Maand van de vrijheid, waarin in het kader van 75 jaar vrijheid onder meer twaalf bussen van de Vrijheid-express door alle provincies zouden rijden, kan onder de huidige omstandigheden helaas geen doorgang vinden. Onderzocht wordt of een deel van de geplande lustrumvieringen in het kader van 75 jaar vrijheid verplaatst kan worden naar later dit jaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu