Ingrijpend verbouwen van monumentaal pand Groningen? Dan komt deze stichting de historische elementen uit het pand graag ophalen

Wie bij de gemeente Groningen een ingrijpend verbouwplan indient voor een monumentaal pand, krijgt voortaan meteen te horen dat de Stichting Monument en Materiaal de historische elementen uit het interieur wil komen ophalen.

Een huis aan de Jozef Israëlsstraat wordt leeggesloopt om zoveel mogelijk ruimte te maken voor appartementjes.

Een huis aan de Jozef Israëlsstraat wordt leeggesloopt om zoveel mogelijk ruimte te maken voor appartementjes. Foto: Hilbrand Edskes

Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. Alle partijen schaarden zich achter een motie van GroenLinks, PvdA, de Stadspartij en de SP, die vinden dat de historische interieurs in de oude stadswijken beter moeten worden beschermd.

Het komt vaak voor dat historische panden verbouwd worden tot studiocomplex; de eigenaren slopen daarbij het originele, rijk versierde hout- en pleisterwerk uit de woning om zoveel mogelijk ruimte te maken voor zelfstandige appartementjes. Vooral in de Schildersbuurt zien bewoners geregeld hele interieurs in de container verdwijnen. Het gaat bijvoorbeeld om trapleuningen, schouwen, sierlijsten, deuren, plafondversieringen, tegels en glas-in-loodramen.

‘We zouden meer willen doen, maar dit is maximaal haalbare’

In de huidige regelgeving is het niet verboden om zulke materialen weg te gooien. ,,Toch moeten we ons inzetten om historische interieurs zoveel mogelijk te behouden’’, vindt raadslid Lieke Schoutens (GroenLinks).

De gemeente gaat daarom ‘actief communiceren’ met pandeigenaren dat de Stichting Monument en Materiaal zich graag ontfermt over historische elementen, om te voorkomen dat ze worden weggegooid. De stichting slaat de materialen op, stelt ze voor hergebruik beschikbaar en verzorgt soms exposities.

,,Eigenlijk zouden we meer juridische instrumenten in handen willen hebben’’, zegt verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). ,,Maar voor nu is dit het maximaal haalbare.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu