Groningen stuurt alsnog aan op G7

Vlag Groningen

Ondanks de weerstand bij sommige gemeenten stuurt de provincie Groningen alsnog aan op de vorming van de supergemeente G7 van 100.000 inwoners in Noord-Groningen.

Dat meldden deelnemers gisteren na afloop van besloten overleg de avond tevoren in De Coendersborg in Groningen. Tijdens deze bijeenkomst bracht extern procesmanager Peter Mulder uit Zevenhuizen verslag uit van de gesprekken die hij afzonderlijk voerde met de vijfkoppige delegaties uit de zeven gemeenten en de provincie.

De zeven gemeenten komen er onderling niet uit. Om de standpunten helder in beeld te krijgen, vroeg Mulder alle partijen om behalve hun voorkeursvariant ook een tweede keus kenbaar te maken. De eerste keus voor de provincie is het grootschalige herindelingmodel waarbij alle zeven gemeenten opgaan in de supergemeente van Lauwerszee tot Dollar tou. Als deze G7-variant niet haalbaar is, gaat de tweede keus van de provincie uit naar een variant waarbij nog twee gemeenten overblijven: DEAL (Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum) en BMW (Bedum, De Marne en Winsum). Niet alle gemeenten hebben een tweede keus kenbaar gemaakt, bleek tijdens het overleg.

Overdracht van taken

Om opposanten tegen de G7 over de streep te trekken, is de provincie bereid een aantal taken die nu nog in handen zijn van de provincie over te dragen aan nieuw te vormen grootschalige gemeenten. Hierover is de provincie al in onderhandeling met het bestuur van de Vereniging van Groningse Gemeenten (VGG). Gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) wil niet zeggen aan welke provinciale taken wordt gedacht.

Brouns meldde gisteren dat provincie en de zeven gemeenten nog enkele weken nodig hebben voor verkenning van een aantal zaken met name op financieel-economisch gebied. ,,Ook moet er meer helderheid komen over hoe burgers bij het reilen en zeilen van fusiegemeenten worden betrokken. Aanvankelijk hadden provincie en de gemeenten volgende week opnieuw bij elkaar zullen komen. Dat duurt nu nog een paar weken. Brouns acht het mogelijk dat bij het volgende beraad meer duidelijkheid komt over de voorkeursmodellen: ,,Om er samen uit te komen, zullen een paar gemeenten moeten bewegen.''

Nieuws

Meest gelezen

menu