Groningen telt de meeste arme gemeenten van Nederland

Relatief veel mensen in Groningen zijn aangewezen op de voedselbank. Foto: ANP

In Groningen wonen veel armen in vergelijking met de rest van Nederland, blijkt uit cijfers die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag publiceert. Dat geldt voor zowel de gemeente als de provincie. In Drenthe wonen minder armen.

Het onderzoek van het SCP is gebaseerd op cijfers uit 2017. Van de 388 gemeenten die Nederland in dat jaar kende, staat Groningen met 14.459 armen (8,6 procent van het totale aantal inwoners) op plaats zes. Achter achtereenvolgens Rotterdam, Amsterdam, ‘s-Gravenhage, Vaals en Schiedam.

Verhaal gaat verder onder de illustratie.‘Arm’ is in dit geval gedefinieerd als: onvoldoende inkomen hebben voor bijvoorbeeld voeding of een goede woning. Het SCP ging uit van een inkomensgrens voor een eenpersoonshuishouden van 1135 euro per maand in 2017.

Grootstedelijke problematiek

Volgens Gijsbert Vonk, hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen met een specialisatie in armoede, bevestigt het relatief hoge aantal armen in Groningen de status van ‘grote stad’.

„Je hoort vaak dat er armoede is op het platteland, maar het zijn de grote steden waar cijfers geregeld afwijken. Dat heeft te maken met de grootstedelijke problematiek, die je bijvoorbeeld ook in Amsterdam ziet. Een grote stad trekt armen aan en wordt ervan afhankelijk. Armen vervullen vaak baantjes als pizzakoerier of in het huishouden.”

Structurele armoede

Wat opvalt is dat Groningen niet de enige gemeente in het Noorden is waar mensen weinig geld te besteden hebben. Dat is in liefst tien andere (voormalige) gemeenten in de provincie ook het geval: Appingedam, Bellingwedde, Delfzijl, Hoogezand-Sappemeer, Stadskanaal, Veendam, Vlagtwedde, Pekela, Eemsmond en Oldambt. Dat is meer dan elke andere arbeidsregio in Nederland.

Vonk noemt dit ‘een klassiek voorbeeld van de structurele armoede’ op het Groningse platteland. „De industrie is er in de loop der jaren verdwenen. Een heel groot deel van de mensen daar is afhankelijk van gemeentelijke en overheidsvoorzieningen. Pekela is wat dat betreft het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld. Er is weinig dynamiek op de arbeidsmarkt. En mensen die iets willen, trekken weg.”

In Drenthe is dit minder het geval. Dat verklaart ook waarom in die regio alleen Emmen met 5988 (5,9 procent) armen zich boven het landelijke gemiddelde begeeft. Verder heeft Drenthe geen stad die de proporties van Groningen benadert.

Armoededaling

Door de aantrekkende economie is de armoede de afgelopen jaren over het algemeen aanzienlijk afgenomen. Die trend is ook terug te zien per gemeente. Zo kende Groningen in 2017 4839 minder armen dan in 2013 en betrof de daling in Emmen in dezelfde periode 2316.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu