Groningen telt tien kroonbenoemde burgemeesters. Negen mannen en één vrouw. 'Het is de optelsom van tien vrije keuzes en die pakken nogal vaak verkeerd uit voor vrouwen'

Voor het eerst sinds jaren heeft de provincie Groningen alleen maar kroonbenoemde burgemeesters. Bijna dan. Begin volgend jaar neemt naar verwachting Ben Visser uit Urk officieel plaats op het burgemeesterspluche van Eemsdelta. Maar wie zijn de eerste burgers in Groningen eigenlijk? En waarom zijn het bijna allemaal mannen?

Voor het eerst sinds jaren heeft de provincie Groningen alleen maar kroonbenoemde burgemeesters. Wie zijn de eerste burgers in Groningen eigenlijk? En waar komen ze vandaan? Spoiler alert: het landschap is weinig divers.

Voor het eerst sinds jaren heeft de provincie Groningen alleen maar kroonbenoemde burgemeesters. Wie zijn de eerste burgers in Groningen eigenlijk? En waar komen ze vandaan? Spoiler alert: het landschap is weinig divers. Illustratie: Job van der Molen

‘Moge de geest van wijsheid en barmhartigheid in ons allen gloeien en tot wasdom komen.’ Met die spreuk begint burgemeester Berry Link van Veendam zijn vergaderingen. Link is een van de drie kroonbenoemde burgemeesters die in 2021 een waarnemer hebben vervangen. Kroonbenoemd betekent dat de burgemeester voor een periode van zes jaar is benoemd door de koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit gebeurt op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's