Groningen van ’corona-oase’ naar zwaar getroffen gebied

Vergeleken met het zwaar getroffen zuiden was de regio Groningen tijdens de eerste golf een ’corona-oase’, met relatief weinig besmettingen. Hoe anders is dat nu. Het virus waart er in zorginstellingen nu zo hevig rond, dat Groningen deze week de hulp van Defensie heeft ingeroepen. Grootste probleem: het forse ziekteverzuim onder zorgmedewerkers.

Medisch directeur Inge Pesch van Dignis en een collega testten in april de kijk-luisterverbinding in het Heymanscentrum in Groningen, die werd opgezet vanwege de coronacrisis. Foto: Dignis/Siets Nobel

Medisch directeur Inge Pesch van Dignis en een collega testten in april de kijk-luisterverbinding in het Heymanscentrum in Groningen, die werd opgezet vanwege de coronacrisis. Foto: Dignis/Siets Nobel

De Zonnehuisgroep Noord kampt met, zoals bestuurder Nienke Ybema het noemt, ’een hoop ziekte’. „Het gaat om dragend personeel, mensen die onmisbaar zijn. Zorg voor bewoners kunnen we niet afschalen.” De organisatie is voortdurend in overleg met alle denkbare instanties en hoopt dat ze aanspraak kan maken op tientallen militaire verpleegkundigen en andere extra krachten.

„Want er is geen reserve aan dragend personeel. Ziekte van een specialist veroorzaakt een gat in roosters, dat niet kan worden gedicht. Het zijn mensen die complexe zorg verlenen. Die bijvoorbeeld aan preventie doen, weten hoe ze een pak goed moeten aandoen.”

Ybema: „Het is helemaal anders dan bij de eerste golf. Werden we toen relatief gespaard, nu is het heftig. We missen veel mensen, twintig tot dertig fulltimeplaatsen! Daarmee zijn we door de reserves heen. Voorlopig ligt geen oplossing klaar, we zijn ook niet gelijk klaar met vaccineren.”

Hartverwarmend

Van buiten de organisatie laten steeds meer mensen weten dat ze graag bijspringen. Ybema: „Er is veel steun. We krijgen hartverwarmende reacties van mensen die hun bijdrage willen verlenen.”

Het Groninger universitair medisch centrum UMCG laat bij monde van Joost Wessels weten nog geen verzoek te hebben ingediend voor militairen. „Het werk is door onze mensen te doen. Geen ’hulptroepen’ vooralsnog”, zegt hij. Maar veel werk blijft het. Dinsdag liggen 17 patiënten op de intensive care en 27 op de verpleegafdeling. Rond de 45 zijn er gemiddeld tijdens de coronacrisis verzorgd.

Wessels: „Verschil met de eerste golf is dat we nu meer ’eigen’ bewoners uit het noordoosten hebben. Die aantallen zijn enorm toegenomen. Het is vol. Geen regio heeft in het voorjaar zoveel patiënten overgenomen als het noorden.”

Dertig militairen

De uitval van zorgmedewerkers ontstaat doordat personeel in quarantaine of isolatie zit. De laatste week is dat explosief gestegen, waardoor de nood nu zo hoog is. „De druk zit met name bij verzorg- en verpleeghuizen”, verklaart een woordvoerder van Veiligheidsregio Groningen. Burgemeester Koen Schuiling van Groningen, voorzitter van de Veiligheidsregio zegt dat hij daarom deze week dertig militairen met zorgachtergrond heeft aangevraagd.

Ouderenzorgorganisatie Dignis werkt intussen hard aan oplossingen voor de locaties. Om te voorkomen dat een opnamestop voortduurt, hoopt Dignis dat zo snel mogelijk extra verpleegkundigen aan de slag kunnen. Siets Nobel van Dignis: „Naast militairen zijn geneeskundestudenten welkom. Zelfs dringend, om de basiszorg te waarborgen.”

Tot deze week zijn er ruim vijftig medewerkers besmet met corona. In meerdere centra overleden bewoners aan het virus. Medisch directeur Inge Pesch wil liefst tientallen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen extra om roosters goed te vullen. „Met name voor complexe zorg zien we graag extra mensen”, vertelt ze in zorg- en wooncentrum Het Heymanscentrum. „Bij ons is inroosteren nu lastig, nu medewerkers in deze aantallen ziek zijn.”

Afvalrace

Zorginstelling ZINN (Zorgorganisatie in Noord-Nederland) is al even druk. De actuele ontwikkelingen hebben praktische gevolgen voor het werk van alledag. De organisatie spreekt van ’een afvalrace’, die nog niet voorbij is.

Als mogelijke oorzaken van aanvankelijk lagere noordelijke coronacijfers begin 2020 werd de daar eerder vallende skivakantieperiode genoemd. Ook wordt daar amper carnaval gevierd. Groningers gingen dus iets eerder op vakantie en liepen risico’s mis, die zuiderlingen liepen nadat skigebieden infectiehaarden bleken. Ook de dunnere bevolkingsdichtheid speelde vermoedelijk een rol.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu