Groningen wil verbod op gebruik van lachgas op straat

Lachgasballonnen. Foto: DVHN

Groningen wil vanaf volgend jaar het gebruik van lachgas op straat verbieden. De meerderheid van de gemeenteraad steunt een voorstel van het CDA, om zo misbruik en excessen aan banden te leggen.

Lachgas wordt de laatste jaren veel gebruikt als partydrug. Het inhaleren van de stof zorgt voor een roesgevoel, doordat de zuurstoftoevoer naar de hersens korte tijd wordt onderbroken.

Hoewel lachgas een tijdlang een relatief onschuldig imago had, kan de drug voor permanente gezondheidsschade zorgen. Ook zijn er de afgelopen maanden enkele auto-ongelukken geweest in Groningen waarbij de bestuurders onder invloed van lachgas waren.

Geen einde aan gebruik, wel aan excessen

Acht gemeenteraadspartijen (CDA, Christenunie, SP, 100% Groningen, Partij voor de Dieren, PvdA, Stadspartij en PVV) vinden dat de gemeente daarom moet ingrijpen. Ze willen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een bepaling opnemen waarmee de burgemeester kan verbieden om in de openbare ruimte lachgas te gebruiken. Het wordt dan ook verboden om de spullen voor het inhaleren van het gas, zoals ballonnen en slagroompatronen, bij je te hebben.

Binnenshuis of in cafés mag lachgas nog wel worden gebruikt. ,,Deze bepaling is vergelijkbaar met de regels voor alcohol’’, legt fractievoorzitter René Bolle van het CDA uit. Hij verwacht niet dat het gebruik van lachgas erg zal afnemen door het verbod. ,,Maar je kunt zo wel voorkomen dat de troep buiten op straat belandt. En in cafés is tenminste iets van toezicht.’’

Ingrijpen wanneer het de spuigaten uitloopt

Vorige week opperden enkele raadspartijen nog om lachgas alleen te verbannen uit het centrum. In het CDA-voorstel staat expres geen specifiek gebied benoemd, legt Bolle uit: ,,Het is de bedoeling dat het college kan ingrijpen wanneer het ergens de spuigaten uitloopt. Nu is dat vooral zo binnen de Diepenring, maar stel dat er over een tijdje ergens een parkeerplaats bezaaid ligt met ballonnen, dan kan het daar ook worden verboden.’’

Het verbod gaat in per 1 januari 2021.

Nieuws

Meest gelezen

menu