Groningen verhaalt schade aan sport-lichtmasten niet op installateur

Niet slecht installatiewerk, maar ouderdom is de oorzaak van het breukgevaar dat Groningen heeft ontdekt bij honderden lichtmasten op de gemeentelijke sportparken. Foto: Shutterstock

De gemeente Groningen zal de herstelkosten voor driehonderd beschadigde lichtmasten niet verhalen op de installateur die ze heeft voorzien van led-lampen.

Dat stelde sportwethouder Inge Jongman woensdag in de gemeenteraad. De mankementen die aan het licht zijn gekomen bij driehonderd van de in totaal 464 masten op de sportparken in de gemeente zijn niet ontstaan door onoordeelkundig installatiewerk, maar door ouderdom.

Led-lampen zijn te zware last voor ‘wrakke’ lichtmasten

Daarvoor is de installateur dus niet aansprakelijk te stellen, stelt Jongman in antwoord op die suggestie van VVD-raadslid Jasper Boter. De gemeente schat dat ze 750.000 euro kwijt is om alle driehonderd ‘wrakke’ lichtmasten te herstellen. Ze zijn zo aangetast door roest dat ze dreigen te bezwijken onder de zware led-armaturen die er de afgelopen jaren zijn ingehangen.

VVD’er Boter opperde onlangs om de ]installateur de rekening te presenteren, maar dat zou Jongman niet terecht zijn. De zware led-lampen maken het probleem nu acuut, maar de hoofdoorzaak van het euvel is volgens de wethouder de slechte onderhoudsstaat.

Gemeente heeft zelf vinger niet genoeg aan de pols gehouden

,,De gemeente heeft haar zorgplicht niet voldoende nageleefd’’, erkent Jongman. De installateur is alleen aan te spreken op schade die direct voortvloeit uit het ophangen van led-lampen, en dan moet nog worden aangetoond dat ouderdom van de lichtmasten geen enkele rol speelt. Daar ziet de gemeente geen heil in.

Het gevaar dat masten breken is zo groot dat de gemeente inmiddels bij windkracht 6 of meer een speel- en trainingsverbod heeft opgelegd aan de clubs die gebruik maken van de sportparken waar het euvel is geconstateerd. Voorlopig wordt het aantal wrakke masten geschat op driehonderd, maar dat kan nog oplopen. Binnenkort verwacht de wethouder de resultaten van een inspectie van alle 464 masten.

Nieuws

Meest gelezen

menu