Stad Groningen komt de horeca tegemoet: grotere terrassen toegestaan tot 1 april 2021

Groot terras met 250 tafeltjes op de Vismarkt Foto: Duncan Wijting

Burgemeester en wethouders van Groningen stellen de gemeenteraad voor de tijdelijke uitbreiding van de terrassen te verlengen tot 1 april 2021. De beleidsregels voor de tijdelijke terrasuitbreiding gelden nu nog tot 1 november.

B en W reageren hiermee positief op het verzoek van horecaondernemers en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de beleidsregels te verlengen.

‘Gezien de huidige economische crisis met een gemiddelde omzetdaling van circa 53 procent in de horecabranche (60 procent voor cafés en restaurants) én omdat de horeca juist ook in deze periode bijdraagt aan de levendigheid van de stad, hebben wij besloten de Beleidsregels tijdelijke terrasuitbreiding te continueren tot 1 april 2021, voor zolang de coronamaatregelen dit toelaten’, motiveren B en W.

‘De recent aangekondigde strengere maatregelen per 1 oktober onderstrepen in onze ogen de noodzaak om de tijdelijke terrasuitbreiding te verlengen.’

Terrasuitbreiding heeft succesvol uitgepakt

B en W constateren dat de tijdelijke terrasuitbreiding voor de meeste ondernemers succesvol heeft uitgepakt. ‘Initiatieven op de Grote Markt, de Vismarkt en het Suikerterrein, maar ook van kleinere individuele ondernemers, zijn geholpen met de extra ruimte daar waar het kan’, stellen zij.

Daar komt bij dat in de nabijheid van de terrassen gevestigde winkeliers en de Groninger City Club volgens het college hebben aangegeven dat de bezoekersstromen en levendigheid voor ‘een positieve impuls’ zorgen.

Bovendien hebben inwoners noch omwonenden geklaagd, en hebben de bewoners rondom de Vismarkt aangegeven tevreden te zijn over de organisatie.

Duurzame terrasverwarmers

B en W zijn vanuit het oogpunt van duurzaamheid en de om in 2035 CO2-neutraal te zijn geen voorstander van het gebruik van terrasverwarmers. Tenzij het gaat om duurzame vormen van terrasverwarming. ‘Zodra ondernemers zich bij het 1,5 meter loket melden voor een terrasuitbreiding zullen wij hen in contact brengen met duurzaamheidsplatform Groningen Werkt Slim (GWS) om gezamenlijk de mogelijkheden te verkennen voor duurzame bedrijfsvoering en duurzaam ondernemen.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu